Zamknij
Lepienie pierogów
fot. Shutterstock

Uwielbiasz pierogi w każdej odsłonie? Te w świątecznym, piernikowym wydaniu z pewnością skradną twoje serce.

Pierogi od lat cieszą się dużą popularnością na polskich stołach. Być może wynika to z faktu, że są bardzo łatwe w przyrządzeniu, a przy tym każdy może je zrobić na swój własny sposób z ulubionym nadzieniem. W okresie świątecznym przywykliśmy do spożywania pierogów z kapustą i grzybami. Dziś jednak podpowiemy ci, jak zrobić inny wariant tego dania o smaku piernikowym.

Pierogi piernikowe – łatwy przepis

Na pierwszy rzut oka takie kulinarne połączenie może wydać się niektórym dziwne. Jeżeli jednak raz sięgniesz po to danie, z pewnością trafi ono na listę z twoimi ulubionymi, świątecznymi przepisami. Takie pierogi są łatwe w wykonaniu. Poza tym ich zrobienie nie zajmie ci zbyt wiele czasu. To pyszna propozycja obiadowa dla całej rodziny.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
0,5 kg mąki
1 jajko
250 ml wody
łyżeczka masła
sól
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżki oleju
0,5 kg twarogu
150 g pokrojonych, suszonych śliwek bez pestek
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, przyprawę do piernika oraz cynamon. Następnie wbijamy jedno jajko, dodajemy olej oraz łyżeczkę masła. Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
  2. Twaróg łączymy z cukrem zwykłym i waniliowym, miodem oraz śliwkami.
  3. Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego równej wielkości kółka. Następnie nadziewamy je farszem, a ich brzegi dokładnie zlepiamy.
  4. Pierogi wrzucamy do garnka z gotującą się wodą z dodatkiem soli i oleju i trzymamy je na gazie przez jeszcze ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pierogi piernikowe – jak je serwować?

Takie świąteczne pierogi z pewnością zaskoczą wszystkich twoich domowników i gości. Aby jeszcze ładniej prezentowały się na talerzu, możesz serwować je w towarzystwie suszonych śliwek, orzechów i migdałów. Co powiecie na obiad w takiej odsłonie?

loader