Oceń
Uwielbiasz pierogi w każdej odsłonie? Te w świątecznym, piernikowym wydaniu z pewnością skradną twoje serce.
Pierogi od lat cieszą się dużą popularnością na polskich stołach. Być może wynika to z faktu, że są bardzo łatwe w przyrządzeniu, a przy tym każdy może je zrobić na swój własny sposób z ulubionym nadzieniem. W okresie świątecznym przywykliśmy do spożywania pierogów z kapustą i grzybami. Dziś jednak podpowiemy ci, jak zrobić inny wariant tego dania o smaku piernikowym.
Pierogi piernikowe – łatwy przepis
Na pierwszy rzut oka takie kulinarne połączenie może wydać się niektórym dziwne. Jeżeli jednak raz sięgniesz po to danie, z pewnością trafi ono na listę z twoimi ulubionymi, świątecznymi przepisami. Takie pierogi są łatwe w wykonaniu. Poza tym ich zrobienie nie zajmie ci zbyt wiele czasu. To pyszna propozycja obiadowa dla całej rodziny.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
50 min
- Dla ilu osób
dla 10 osób
Składniki
Składnik |
---|
0,5 kg mąki |
1 jajko |
250 ml wody |
łyżeczka masła |
sól |
łyżeczka cynamonu |
2 łyżeczki przyprawy do piernika |
3 łyżki oleju |
0,5 kg twarogu |
150 g pokrojonych, suszonych śliwek bez pestek |
2 łyżeczki cukru waniliowego |
2 łyżki miodu |
1 łyżka cukru |
Sposób przygotowania
- Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, przyprawę do piernika oraz cynamon. Następnie wbijamy jedno jajko, dodajemy olej oraz łyżeczkę masła. Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
- Twaróg łączymy z cukrem zwykłym i waniliowym, miodem oraz śliwkami.
- Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego równej wielkości kółka. Następnie nadziewamy je farszem, a ich brzegi dokładnie zlepiamy.
- Pierogi wrzucamy do garnka z gotującą się wodą z dodatkiem soli i oleju i trzymamy je na gazie przez jeszcze ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi piernikowe – jak je serwować?
Takie świąteczne pierogi z pewnością zaskoczą wszystkich twoich domowników i gości. Aby jeszcze ładniej prezentowały się na talerzu, możesz serwować je w towarzystwie suszonych śliwek, orzechów i migdałów. Co powiecie na obiad w takiej odsłonie?
Ocen artykuł