Oceń
Masz ochotę na pyszną przekąskę? Piernikowe ciasteczka z powidłami wprowadzą cię w wyjątkowy, świąteczny nastrój.
Większość z nas już rozpoczęła intensywne przygotowania do świąt. Dekorujemy mieszkania, szukamy wymarzonej choinki i testujemy przepisy na pyszne bożonarodzeniowe wypieki. Jeżeli kochasz pierniki pod każdą postacią, z pewnością przypadną ci do gustu również te ciasteczka z powidłami śliwkowymi. Zrobisz je naprawdę szybko.
Piernikowe ciasteczka z powidłami – sprawdzony przepis
Takie ciasteczka są niezwykle kruche i delikatne. Połączenie smaku pierników z nutą śliwkową to pyszna kombinacja, której wręcz nie można się oprzeć. Te smakołyki będą pięknie prezentować się na świątecznym stole. Umieszczone w ozdobnym pudełku mogą być również miłym prezentem na Gwiazdkę dla bliskiej ci osoby.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
45 min
- Dla ilu osób
dla 10 osób
Składniki
Składnik |
---|
1 szklanka mąki |
0,5 kostki masła |
szklanka powideł śliwkowych |
1 jajko |
2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierniczków |
3 łyżeczki miodu |
łyżeczka cynamonu |
100 g cukru |
Sposób przygotowania
- Do miski wsypujemy mąkę, cynamon i przyprawę do piernika, następnie dodajemy miód oraz wbijamy jajko.
- W drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem.
- Wszystkie składniki łączymy, miksujemy i wyrabiamy z nich ciasto.
- Następnie musimy je dokładnie rozwałkować.
- Za pomocą szklanki wycinamy z nich równej wielkości ciastka. W połowie z nich robimy wzory małą foremką w kształcie gwiazdki.
- Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 10 minut, aż nabiorą pięknego kolorytu.
- Wypieki bez otworów smarujemy powidłami śliwkowymi, następnie układamy na nich ciastka z dziurkami w taki sposób, aby się ze sobą zlepiły.
Piernikowe ciasteczka z powidłami – jak je serwować?
Ciasteczka w takiej odsłonie to idealny dodatek do zielonej herbaty lub aromatycznej kawy. Mogą być również smaczną przekąską na filmowe seanse w zimowe wieczory. Aby lepiej prezentowały się na talerzu, możesz posypać je cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Skusicie się na taki przysmak?
Ocen artykuł