Zamknij
Ciastka świąteczne
fot. Shutterstock

Masz ochotę na pyszną przekąskę? Piernikowe ciasteczka z powidłami wprowadzą cię w wyjątkowy, świąteczny nastrój.

Większość z nas już rozpoczęła intensywne przygotowania do świąt. Dekorujemy mieszkania, szukamy wymarzonej choinki i testujemy przepisy na pyszne bożonarodzeniowe wypieki. Jeżeli kochasz pierniki pod każdą postacią, z pewnością przypadną ci do gustu również te ciasteczka z powidłami śliwkowymi. Zrobisz je naprawdę szybko.

Piernikowe ciasteczka z powidłami – sprawdzony przepis

Takie ciasteczka są niezwykle kruche i delikatne. Połączenie smaku pierników z nutą śliwkową to pyszna kombinacja, której wręcz nie można się oprzeć. Te smakołyki będą pięknie prezentować się na świątecznym stole. Umieszczone w ozdobnym pudełku mogą być również miłym prezentem na Gwiazdkę dla bliskiej ci osoby.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
1 szklanka mąki
0,5 kostki masła
szklanka powideł śliwkowych
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierniczków
3 łyżeczki miodu
łyżeczka cynamonu
100 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę, cynamon i przyprawę do piernika, następnie dodajemy miód oraz wbijamy jajko.
  2. W drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem.
  3. Wszystkie składniki łączymy, miksujemy i wyrabiamy z nich ciasto.
  4. Następnie musimy je dokładnie rozwałkować.
  5. Za pomocą szklanki wycinamy z nich równej wielkości ciastka. W połowie z nich robimy wzory małą foremką w kształcie gwiazdki.
  6. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 10 minut, aż nabiorą pięknego kolorytu.
  7. Wypieki bez otworów smarujemy powidłami śliwkowymi, następnie układamy na nich ciastka z dziurkami w taki sposób, aby się ze sobą zlepiły.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Piernikowe ciasteczka z powidłami – jak je serwować?

Ciasteczka w takiej odsłonie to idealny dodatek do zielonej herbaty lub aromatycznej kawy. Mogą być również smaczną przekąską na filmowe seanse w zimowe wieczory. Aby lepiej prezentowały się na talerzu, możesz posypać je cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Skusicie się na taki przysmak?

loader