Zamknij
Świąteczne pierniki
fot. Shutterstock

Chcesz poczuć magię świąt w swojej kuchni? Sięgnij po ten przepis na pyszne pierniki miodowe bez dodatku cukru.

Świąteczny czas to idealna okazja, aby przetestować nowe receptury na pyszne ciasta i inne słodkości. Wspólne eksperymenty kulinarne w rodzinnym gronie mogą dostarczyć wiele radości, a przy tym wnieść do waszego domu prawdziwy, bożonarodzeniowy klimat. Dziś zdradzimy wam łatwy przepis na smaczne pierniki miodowe bez dodatku cukru. Dzięki temu będziesz mógł je jeść bez ograniczeń, nie martwiąc się w święta o nadprogramowe kalorie.

Pierniki miodowe bez cukru – sprawdzona receptura

Te pierniki miodowe bez dodatku cukru są bardzo szybkie w wykonaniu. Z łatwością przyrządzisz je z produktów, z których większość z pewnością masz w swoim domu. Takie ciasteczka doskonale sprawdzą się jako kulinarna niespodzianka dla bliskich na mikołajki lub szybka przekąska na świąteczne seanse filmowe w domowym zaciszu.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 30 osób

Składniki

Składnik
pół szklanki mąki
100 ml miodu
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki masła
0,5 szklanki migdałów
0,5 szkanki łuskanych orzechów włoskich
4 łyżeczki przyprawy korzennej do ciast

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia. Do tego dodajemy miód, masło oraz wbijamy jajko.
  2. Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie należy dokładnie rozwałkować.
  3. Z ciasta wycinamy za pomocą foremek świąteczne kształty.
  4. Pierniki pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż nabiorą rumianego kolorytu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pierniki miodowe bez cukru – jak je serwować?

Gotowe ciastka można udekorować migdałami lub orzechami. Tajemnica ich wyjątkowego smaku tkwi w połączeniu złocistego miodu z intensywną, korzenną przyprawą. To pyszna przekąska dla całej rodziny, która może być idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty w świąteczny poranek. Skusicie się na taki przysmak?