Zamknij
Ciasto piernikowe z pomidorów z bitą śmietaną
fot. Shutterstock

Ciasta z warzyw nie są już niczym nowym. Piernik z pomidorów natomiast to pyszny i zdrowy deser dla całej rodziny i to bez cukru. Wypróbuj nasz prosty przepis.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    90 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
250 g pomidorów z puszki,
1 banan,
100 ml miodu,
2 łyżki kakao,
2 łyżki przyprawy do piernika,
500 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy,
250 g mascarpone,
250 ml śmietanki kremówki 30%,
50 g erytrytolu lub innego słodzika,
laska wanilii lub aromat waniliowy.

Sposób przygotowania

  1. W blenderze miksujemy pomidory z bananem, miodem oraz skórką z cytryny i pomarańczy. 
  2. Do miski wsypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Do tego dodajemy kakao i przyprawę do piernika. 
  3. Mokre składniki przekładamy stopniowo do miski z mąką i mieszamy, aż powstanie ciasto o gładkiej konsystencji.
  4. Masę przekładamy do nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  5. Pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut. 
  6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawiamy do ostudzenia.
  7. Kremówkę ubijamy na sztywną masę i dodajemy do serka mascarpone. Do tego wsypujemy cukier i aromat waniliowy. Mieszamy.
  8. Kremem przekładamy ostudzone ciasto w środku lub układamy go na samej górze. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Piernik z pomidorów można zrobić także bez kremu, w formie keksu. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej.

Jak przechowywać ciasto z pomidorów?

Piernik z pomidorów, podobnie jak inne wypieki tego typu - np. ciasto marchewkowe - należy przechowywać w lodówce. Trzeba je jednak odpowiednio zabezpieczyć, żeby nie przeszło innymi smakami i zapachami.

Jeżeli stawiasz na ciasto z kremem, warto przykryć paterę z nim dużą miską. W przypadku, gdy wybierasz wersję keksową, wystarczy, że zawiniesz ją w folię. Takie ciasto natomiast, jeżeli nie będzie zbyt długo przechowywane, nie musi leżeć w lodówce. Wystarczy mu temperatura pokojowa. 

Zobacz także: 3 proste przepisy na dietetyczne ciasta. Pyszne i nietuczące

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?