Oceń
Piernik z marchewką to wypiek, który coraz częściej gości na naszych stołach. Podpowiadamy, jak zrobić go z dodatkiem orzechów i przyprawy korzennej.
- kuchnia
Inna
-
Czas przyg.
90 min
- Dla ilu osób
dla 10 osób
Składniki
Składnik |
---|
250 g marchewki startej na małych oczkach |
300 g mąki pszennej |
3 jajka |
2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy |
2 łyżki przyprawy do piernika |
1 łyżka kakao |
100 g posiekanych orzechów włoskich |
150 g cukru |
2 łyżeczki proszku do pieczenia |
100 g masła |
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy do tego kakao i przyprawę do piernika.
- Masło ucieramy z dodatkiem cukru i jajek na gładką masę.
- Mokre składniki przekładamy do suchych i delikatnie mieszamy łyżką.
- Do ciasta dodajemy marchew, orzechy oraz skórkę z pomarańczy i ponownie mieszamy.
- Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.
Piernik z marchewką, orzechami i przyprawą korzenną
Ten piernik warto zrobić jeszcze przed świętami, żeby poczuć klimat zbliżającego się Bożego Narodzenia. Najlepiej będzie smakował z pewnymi dodatkami.
Przede wszystkim po ostudzeniu ciasta można posypać je cukrem pudrem. Warto też przekroić je na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubioną konfiturą. Wówczas najlepiej polać je po wierzchu polewą czekoladową.
Jak przechowywać piernik?
Ciasta mają to do siebie, że z reguły nie zjadamy ich naraz. Warto zatem dowiedzieć się, jak przechowywać piernik, żeby zachować jego świeżość przez kilka dni.
Przede wszystkim należy przykryć go folią lub miską. Dzięki temu się nie zeschnie. Następnie warto odstawić go w suchym i chłodnym miejscu. Jeżeli dodajecie do niego czekoladę, możecie nawet schować go do lodówki, żeby się nie roztopiła. Pamiętajcie jednak, żeby wówczas wyjąć go chwilę przed podaniem, żeby się nieco ocieplił.
Zobacz także: Brownie z cukinii w wersji fit. Anna Lewandowska podzieliła się swoim przepisem na ciasto
Ocen artykuł