Zamknij
Pieczone jabłka z żurawiną
fot. Shutterstock

Uwielbiasz jabłka w każdej odsłonie? Sięgnij po ich pieczoną wersję z dodatkiem żurawiny. Ten wyjątkowy smak z pewnością cię zaskoczy.

Jabłka to moc witamin i minerałów, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu. Możesz przyrządzić z nich pyszne przetwory na zimę, pożywną, rozgrzewającą zupę lub pyszne jesienne desery. Tym razem zdradzimy ci przepis na jabłka z żurawiną, które sprawdzą się jako samodzielny przysmak lub zdrowa przekąska między posiłkami.

Pieczone jabłka z żurawiną – łatwy przepis

Pieczone jabłka z żurawiną to prawdziwy smak jesieni. Aromat tych owoców pięknie wypełni cały twój dom. Taki przysmak znakomicie sprawdzi się jako miła kulinarna niespodzianka dla całej rodziny albo jako pyszny deser do popołudniowej herbaty. W dodatku jest bardzo łatwy i szybki w przyrządzeniu.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
4 jabłka
8 łyżek konfitury żurawinowej
garść płatków migdałów
5 łyżek miodu

Sposób przygotowania

  1. Jabłka myjemy, kroimy na dwie części i pozbywamy się z nich gniazd nasiennych.
  2. Owoce faszerujemy konfiturą żurawinową.
  3. Układamy je na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez ok. pół godziny.
  4. Na koniec posypujemy je płatkami migdałów i smarujemy po wierzchu odrobiną miodu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pieczone jabłka z żurawiną – jak je serwować?

Jabłka z żurawiną zachwycają swoim delikatnym smakiem. Możesz je serwować z bakaliami lub z lodami o smaku waniliowym. Taka przekąska jest nie tylko pyszna, ale również bardzo zdrowa. Jabłka to cenne źródło błonnika, który znakomicie reguluje procesy trawienne. Z kolei regularne spożywanie żurawiny wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu moczowego. Skusicie się na taki jesienny deser?