Zamknij
Pieczone gruszki z orzechami i miodem
fot. Shutterstock

Jesteś miłośnikiem gruszek? Sięgnij po sprawdzoną recepturę na pieczone gruszki z miodem i orzechami.

Pyszne, soczyste gruszki to smak, któremu jesienią nie można się oprzeć. A ich połączenie z miodem i orzechami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Taki deser możesz bez problemów zrobić w swojej kuchni i gwarantujemy, że będziesz sięgał po niego częściej. Niezwykle słodka kombinacja różnych składników z pewnością poprawi ci nastrój w każdy jesienny wieczór. Wystarczy, że wygodnie zasiądziesz w fotelu i zaczniesz delektować się tym aksamitnym smakiem.

Pieczone gruszki z miodem i orzechami - przepis

Główną rolę w tym przepisie odgrywają gruszki. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się odmiana o nazwie konferencja. Wyróżnia ją aromatyczny, słodki miąższ. Jest chętnie wykorzystywana do przygotowywania różnych ciast i przetworów. Smak deseru podkreślą dodatki w postaci miodu i orzechów.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
4 dojrzałe gruszki
250 g posiekanych orzechów włoskich
200 ml miodu
szczypta cynamonu
łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Gruszki dokładnie myjemy, kroimy na dwie równe części i pozbywamy się z nich gniazda nasiennego. Delikatnie skrapiamy je sokiem z cytryny, dzięki czemu zachowają swój piękny kolor
  2. W miseczce dokładnie mieszamy orzechy z miodem, a następnie wypełniamy nimi gruszki i posypujemy cynamonem.
  3. Gotowe owoce układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza.
  4. Całość pieczemy przez ok. 25 minut aż do uzyskania złocistego koloru.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zapiekane gruszki z miodem i orzechami – jak podawać?

Gruszki z miodem i orzechami zapiekane w piekarniku najlepiej serwować na gorąco. Taki słodki deser znakomicie smakuje w towarzystwie lodów lub bitej śmietany. Może stanowić samodzielną przekąskę albo dodatek do innych dań. Nie możemy również zapominać o jego licznych właściwościach odżywczych. Gruszki, orzechy i miód to samo zdrowie, więc warto co jakiś czas włączyć je do swojej diety. A jaki jest wasz ulubiony przysmak z tymi owocami?