Dynia pieczona z fetą
fot. Shhutterstock

Chcesz wprowadzić jesienny klimat do swojej kuchni? Oto prosty przepis na pieczoną dynię z fetą.

Kiedy pogoda za oknem nie zachęca do jesiennych spacerów, wolny czas możemy przeznaczyć na gotowanie. O tej porze roku nasza kuchnia jest bowiem pełna różnych sezonowych przysmaków, z których możemy przygotować wiele wyśmienitych dań. Doskonałym pomysłem na obiad jest pieczona dynia z fetą. Sprawdź, jak ją przyrządzić.

Pieczona dynia z fetą zachwyci cię wyjątkowym smakiem. Oto sprawdzona receptura

Jesienią koniecznie trzeba spróbować dyni prosto z piekarnika. Do tego przepisu możesz wykorzystać odmianę hokkaido, która wyróżnia się słodkawym smakiem. Równie ważne są odpowiednie przyprawy. Z dynią znakomicie komponują się m.in. imbir, gałka muszkatołowa czy odrobina kardamonu.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
1 mała dynia hokkaido
250 g sera feta
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka miodu
łyżka masła
pieprz ziołowy
sól
kardamon
imbir

Sposób przygotowania

  1. Dynię myjemy, wydrążamy, a następnie kroimy na pół.
  2. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  3. Cebulę drobno siekamy.
  4. Papryki myjemy, a następnie kroimy w kostkę.
  5. Do miski wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek oraz sok z cytryny. Dodajemy do tego miód, przyprawy i wszystko mieszamy.
  6. Ser feta kroimy na mniejsze kawałki.
  7. Wnętrze dyni smarujemy delikatnie oliwą z oliwek, a następnie wkładamy ją do piekarnika na ok. 20 minut.
  8. Pozostałe warzywa dusimy na patelni z dodatkiem masła i przypraw. Pod koniec wrzucamy ser feta.
  9. Upieczoną dynię nadziewamy farszem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pieczona dynia z fetą to smakowite danie. Jak je serwować?

Dynia w takim wydaniu pięknie prezentuje się na kuchennym stole. Możesz dodatkowo ozdobić ją gałązką rozmarynu lub natką pietruszki. Taką potrawę najlepiej serwować w towarzystwie różnych sosów np. dyniowego lub czosnkowego. Możesz polać ją także delikatnym jogurtem naturalnym.

Zobacz także: Sałatka z dynią sprawdzi się na szybką kolację. Oto łatwy przepis

loader