Zamknij

Pieczeń rzymska - przepisy. Jak zrobić to danie na wielkanocny obiad?

11.03.2021
Aktualizacja: 11.03.2021 15:54
Pyszna pieczeń na Wielkanoc.
fot. Shutterstock

Jednym z dań, które często pojawiają się na wielkanocnym stole, jest pieczeń rzymska. Przepisy na tę potrawę są rozmaite. Zobacz, jak przygotować puszystą i rozpływającą się w ustach pieczeń rzymską na obiad. 

Z jajkiem, z warzywami czy z pieczarkami - to zaledwie kilka z wielu wariantów pieczeni rzymskiej. Jak zrobić pieczeń rzymską, która zasmakuje nawet niejadkom? Sukces tkwi w wyborze mięsa i dodatków. Najlepsze pieczenie rzymskie są nie tylko smacznie, ale również pachną aromatycznymi ziołami.

Zobacz także: Jak przechowywać jedzenie na Wielkanoc? Są na to sprawdzone sposoby

Przepis na pieczeń rzymską 

Z czego składa się pieczeń rzymska? Przepisy są rozmaite i wciąż powstają kolejne. Z reguły jednak do przygotowania tego dania potrzebne są: dobrej jakości mięso, czosnek, cebula, chrzan i musztarda. Obowiązkowe są też przyprawy - poza solą i pieprzem warto sięgnąć po kombinację różnych ziół. Do pieczeni rzymskiej pasują m.in.:  

  • majeranek,  
  • natka pietruszki,  
  • tymianek, 
  • rzeżucha. 

Podstawą klopsa jest mielone mięso - przygotowywane tak samo, jak na kotlety. Nie będziesz go jednak formował w kulki, a piekł w całości, w foremce zwanej keksówką. Przygotuj: 

  • kilogram mielonego mięsa (od ciebie zależy wybór rodzaju, a także to, czy kupisz je w całości, czy już zmielone. Polecamy jednak mielenie mięsa samodzielnie, w domu), 
  • jajko, 
  • cebulę, 
  • czosnek (od ciebie zależy, ile go użyjesz, warto dodać chociaż ząbek, dwa), 
  • ulubione przyprawy, 
  • bułkę tartą 
  • tłuszcz do wysmarowania formy, 
  • keksówkę. 

Co musisz zrobić? 

  1. Mięso (jeśli masz je w całości, musisz je wcześniej zmielić, dobrze dodać do niego namoczoną czerstwą bułkę – podobnie, jak w przypadku przygotowywania mięsa na kotlety mielone) przełóż do miski, dodaj do niego surowe jajko. 
  2. Cebulę drobno posiekaj. Zanim dodasz ją do mięsa, możesz ją delikatnie zeszklić na patelni. 
  3. Do mięsa dodaj cebulę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. 
  4. Foremkę wysmaruj masłem lub innym tłuszczem i obsyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 180 st. 
  5. Piecz przez około godzinę, najpierw pod przykryciem (jeśli nie masz keksówki z przykrywką, wystarczy folia aluminiowa), a ostatnie 15 min bez niego.  

Pieczeń rzymską na Wielkanoc możesz przygotowywać na wiele sposobów, dowolnie modyfikując wykorzystywane składniki.  

Zobacz także: Pieczeń na Wielkanoc - co przyrządzić na świąteczny obiad?

Pieczeń rzymska z jajkiem 

Aby przygotować pieczeń rzymską z jajkiem, wystarczy - po wyłożeniu przygotowanym farszem połowy foremki - ułożyć ugotowane, obrane ze skorupek jajka. Następnie pozostaje tylko dodać resztę farszu i upiec pieczeń zgodnie z danym przepisem. Jaki sos sprawdzi się do takiej pieczeni rzymskiej? Z tym daniem dobrze komponuje się sos musztardowy. Inną propozycją, która świetnie uzupełni smak potrawy, jest sos grzybowy, np. pieczarkowy. 

Pieczeń rzymska wieprzowa 

Klops, czyli pieczeń rzymska, może powstać na bazie mięsa wieprzowego. Możesz je połączyć z dowolnymi składnikami, w tym m.in. warzywami czy grzybami. Ile piec pieczeń rzymską? Z reguły wystarcza pozostawić potrawę w piekarniku na około godzinę, przy czym przez ostatnie 15 min pieczeń powinna być odkryta, aby zarumieniła się od góry. Wówczas będzie nie tylko dobrze smakować, ale również efektownie wyglądać.

Zobacz także: Szynka pieczona w rękawie - doskonały pomysł na świąteczny obiad

Pieczeń rzymska z indyka 

Mięso z indyka jest mniej popularne niż mięso z kurczaka, ale w przypadku pieczeni rzymskiej sprawdza się idealnie. Jak zrobić pieczeń rzymską z indyka? Wystarczy kupić np. udziec z indyka, a następnie zmielić mięso. Przygotowując farsz, możesz dodać m.in. warzywa, grzyby i zioła. Z czym podawać taką pieczeń rzymską? Świetnie sprawdzi się m.in. sos pieczarkowy. Ta potrawa może być też jedzona na zimno - jako dodatek do pieczywa. 

Pieczeń rzymska z warzywami 

Pieczeń rzymska, czyli klops, może też zawierać warzywa. Ten wariant to doskonała alternatywa dla pieczeni z jajkiem. W zależności od przepisu lub twojej inwencji, do przygotowania dania możesz wykorzystać m.in.: marchew, cebulę, por, czosnek, pietruszkę, paprykę czy seler. Aby wzmocnić smak pieczeni rzymskiej z warzywami, warto sięgnąć po przyprawy w postaci papryki słodkiej i ostrej. 

Pieczeń rzymska z pieczarkami 

Pieczeń rzymska może być też z pieczarkami. To bardzo popularna odmiana tego wielkanocnego dnia. Aby przygotować pieczeń z pieczarkami, wystarczy tylko dodać do farszu wcześniej podsmażone pieczarki - można je podsmażyć wraz z cebulą i czosnkiem. Z uwagi na dużą zawartość wody w tych grzybach ta wersja pieczeni rzymskiej jest bardzo soczysta. Pieczarki można też wykorzystać, aby przygotować sos do potrawy. 

Zobacz także: Jajka faszerowane pieczarkami - jak zrobić?

Pieczeń rzymska wg Magdy Gessler czy Ewy Wachowicz 

Autorskie przepisy na pieczeń rzymską to coś, co warto wypróbować, jeśli masz ochotę na klasykę w odświeżonym wydaniu. Przykładami mogą być pieczeń rzymska Magdy Gessler czy pieczeń rzymska Ewy Wachowicz. Czym się one różnią od klasycznych przepisów? Zawierają dodatkowe składniki, dzięki którym pieczeń jest puszysta i jeszcze smaczniejsza. Przykładem może być bułka namoczona w mleku, którą do mięsa proponuje dodać Magda Gessler.