Zamknij

Pieczeń na Wielkanoc - co przyrządzić na świąteczny obiad?

05.03.2021
Aktualizacja: 05.03.2021 14:08
Mięsna pieczeń na Wielkanoc.
fot. Shutterstock

Pieczeń na Wielkanoc to sprawdzony sposób na smaczne i proste danie. Zaletą jest również duża różnorodność dodatków, z jakimi można ją podawać. Jeśli zastanawiasz się, jakie dania mięsne na Wielkanoc przyrządzić, skorzystaj z tego pomysłu.

Według polskiej tradycji, na świąteczny obiad najczęściej przygotowuje się potrawy mięsne w różnych formach. Pieczeń na Wielkanoc to jedno z podstawowych dań. Najważniejsze jest, aby była odpowiednio doprawiona, krucha i pełna smaku. Jednak jak sprostać temu zadaniu i wydobyć z pieczeni te trzy walory?

Zobacz także: Jak poprawnie rozmrozić mięso? Do tej pory robiliście to źle

Jakie mięso na Wielkanoc - co wybrać? 

Pieczone mięso jest powszechnie lubiane, smaczne i znacznie zdrowsze niż jego smażony odpowiednik. Ważne jest jednak, aby było świeże i wysokogatunkowe. Najlepiej kupować je bezpośrednio u producenta lub w sprawdzonych sklepach oferujących ekologiczne produkty. Dobre mięso stanowi bowiem podstawę sukcesu. Najczęściej na uroczysty obiad wybiera się schab. Jednak jeśli planujesz przygotować pieczeń na Wielkanoc, możesz w tym celu użyć również karkówki, wołowiny np. (rostbefu), a nawet mielonego mięsa drobiowego. 

Pieczeń z jajkiem na Wielkanoc 

Popularnym świątecznym daniem jest pieczeń rzymska. Do jej przyrządzenia niezbędne jest właśnie mięso mielone. W zależności od preferencji może być ono wieprzowe, z kurczaka lub indyka. Po zmieszaniu z surowym jajkiem, posiekaną cebulą i przyprawami wypełnia się nim brytfankę do zapiekania. Ten rodzaj potrawy można nafaszerować różnymi dodatkami np. szpinakiem lub jajkiem. W ten sposób powstanie idealna pieczeń rzymska na Wielkanoc. Jest ona prosta do wykonania, a czas pieczenia wynosi ok. godziny. Można podawać ją solo lub z dodatkiem sosu. Pokrojona w plastry i ułożona na talerzu wygląda bardzo estetycznie. 

Zobacz także: Co zrobić, by mięso było kruche? Jest na to kilka sprawdzonych trików

Pieczeń wieprzowa na Wielkanoc 

Jeśli natomiast lubisz klasyczne rozwiązania, postaw na schab z piekarnika. Możesz go przyrządzić na różne sposoby - w sosie własnym, z dodatkiem warzyw, grzybów czy w wytrawnym sosie na bazie wina. 

Podczas przyrządzania pieczeni wieprzowej, niezwykle ważny jest dobór odpowiedniej temperatury oraz czasu pieczenia. Mięso powinno być soczyste i chrupiące, jednak jeśli spędzi w piekarniku zbyt dużo czasu, stanie się wysuszone i niesmaczne. Przed pieczeniem warto przygotować marynatę na bazie ziół, przypraw i oleju (można dodać również według uznania wino, whisky itp.) i nasączyć nim mięso. Najlepiej zrobić to kilka godzin, a nawet dzień wcześniej - konieczne jest jednak włożenie go do lodówki. Dzięki długiemu okresowi marynowania potrawa będzie miała pełny, wyrazisty smak i aromat. 

Zobacz także: Jak rozbić mięso na kotlety? O tych sposobach nie mieliście pojęcia

Z czym podawać mięso pieczone na Wielkanoc? 

Dobór dodatków jest uzależniony jedynie od twoich preferencji. Do pieczeni świetnie pasują ziemniaki (zarówno gotowane, jak i pieczone), kluski śląskie oraz różne rodzaje kasz. Aby obiad był pełny, należy zadbać również o warzywa. Może to być sałatka, np. z rukoli i pomidorów, buraczków, ogórków kiszonych lub czerwonej kapusty. Mięso pieczone to potrawa, która smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.