Oceń
Uwielbiasz dania z grilla? Sprawdź, jak zrobić pieczarki nadziewane tofu. Ten przysmak nie ma sobie równych.
Pieczarki można serwować na wiele sposobów. Możesz przyrządzić z nich znakomitą sałatkę, farsz do krokietów lub zupę w sam raz na rodzinny obiad. A co powiesz na pieczarki z rusztu? Warzywa w takim wydaniu będą kulinarnym hitem na każdym grillu. Tym razem podpowiemy ci, jak przyrządzić je z dodatkiem delikatnego tofu.
Pieczarki nadziewane tofu – łatwy przepis
Grillowane pieczarki z tofu to idealna przekąska na grilla, który z powodzeniem może konkurować z innymi przysmakami. Przepis ten z pewnością przypadnie do gustu osobom będącym na diecie wegetariańskiej. Kluczem do wyjątkowego smaku tych warzyw są odpowiednie przyprawy. Bazylia, tymianek czy zioła prowansalskie sprawdzą się w tym przypadku doskonale.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 8 osób
Składniki
Składnik |
---|
8 dużych pieczarek |
200 g tofu |
bazylia |
pieprz ziołowy |
zioła prowansalskie |
2 łyżki oliwy z oliwek |
gałązka natki pietruszki |
Sposób przygotowania
- Pieczarki oczyszczamy, a następnie oddzielamy kapelusze od nóżek i wydrążamy z nich środek.
- Tofu odcedzamy z nadmiaru wodu i kroimy na mniejsze części.
- Wydrążone części kapeluszy drobno siekamy i dodajemy je do tofu. Następnie wszystko razem podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i przyprawiamy do smaku.
- Kapelusze pieczarek wypełniamy farszem.
- Na koniec układamy je na ruszcie i grillujemy, aż staną się miękkie.
Grillowane pieczarki z tofu – jak je serwować?
Pieczarki z tofu zaskakują swoim wyjątkowym smakiem. Aby wyglądały apetycznie, warto posypać je natką pietruszki albo świeżym, aromatycznym koperkiem. Najlepiej serwować te grzyby z chrupiącym pieczywem. Dla lepszego smaku można polać je również delikatnym dipem jogurtowym.
Zobacz także: Placki pieczarkowe zrobisz bardzo szybko. Ich smak cię zachwyci
Ocen artykuł