Zamknij
Pieczarki nadziewane tofu
fot. Shutterstock

Uwielbiasz dania z grilla? Sprawdź, jak zrobić pieczarki nadziewane tofu. Ten przysmak nie ma sobie równych.

Pieczarki można serwować na wiele sposobów. Możesz przyrządzić z nich znakomitą sałatkę, farsz do krokietów lub zupę w sam raz na rodzinny obiad. A co powiesz na pieczarki z rusztu? Warzywa w takim wydaniu będą kulinarnym hitem na każdym grillu. Tym razem podpowiemy ci, jak przyrządzić je z dodatkiem delikatnego tofu.

Pieczarki nadziewane tofu – łatwy przepis

Grillowane pieczarki z tofu to idealna przekąska na grilla, który z powodzeniem może konkurować z innymi przysmakami. Przepis ten z pewnością przypadnie do gustu osobom będącym na diecie wegetariańskiej. Kluczem do wyjątkowego smaku tych warzyw są odpowiednie przyprawy. Bazylia, tymianek czy zioła prowansalskie sprawdzą się w tym przypadku doskonale.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
8 dużych pieczarek
200 g tofu
bazylia
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
2 łyżki oliwy z oliwek
gałązka natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki oczyszczamy, a następnie oddzielamy kapelusze od nóżek i wydrążamy z nich środek.
  2. Tofu odcedzamy z nadmiaru wodu i kroimy na mniejsze części.
  3. Wydrążone części kapeluszy drobno siekamy i dodajemy je do tofu. Następnie wszystko razem podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i przyprawiamy do smaku.
  4. Kapelusze pieczarek wypełniamy farszem.
  5. Na koniec układamy je na ruszcie i grillujemy, aż staną się miękkie.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Grillowane pieczarki z tofu – jak je serwować?

Pieczarki z tofu zaskakują swoim wyjątkowym smakiem. Aby wyglądały apetycznie, warto posypać je natką pietruszki albo świeżym, aromatycznym koperkiem. Najlepiej serwować te grzyby z chrupiącym pieczywem. Dla lepszego smaku można polać je również delikatnym dipem jogurtowym.

Zobacz także: Placki pieczarkowe zrobisz bardzo szybko. Ich smak cię zachwyci

loader