Oceń
Znudziło ci się pesto w tradycyjnym wydaniu? Sprawdź, jak przyrządzić je... z rukoli.
Sos pesto to klasyka kuchni włoskiej. Doskonale nadaje się jako dodatek do różnych dań. Według tradycyjnej receptury do jego przyrządzenia wykorzystuje się świeże liście bazylii. Warto jednak od czasu do czasu poeksperymentować w swojej kuchni i nieco zmodyfikować ten przepis. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić pesto z rukoli, które jest równie smaczne i aromatyczne.
Pesto z rukoli – łatwy przepis
Pesto w takim wydaniu to smaczna i zdrowa kulinarna propozycja w sam raz na wiosenne dni. Taki sos możesz dodać do makaronu lub przyrządzić na jego bazie smaczną zupę. Sprawdzi się także jako pasta na kanapki albo delikatny dip do różnych chrupiących przekąsek. W dodatku zrobisz go bardzo szybko.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
25 min
- Dla ilu osób
dla 2 osób
Składniki
Składnik |
---|
150 g rukoli |
garść posiekanych orzechów włoskich |
2 ząbki czosnku |
sól |
pieprz ziołowy |
100 ml oleju |
100 g parmezanu |
łyżeczka soku z cytryny |
Sposób przygotowania
- Ser ścieramy na tarce.
- Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę.
- Rukolę płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy do blendera. Dodajemy do niej parmezan, czosnek, sok z cytryny, olej i orzechy włoskie.
- Wszystkie składniki dokładnie blendujemy.
- Na koniec całość przyprawiamy do smaku.
Pesto z rukoli – właściwości odżywcze
Pesto w tej odsłonie poza wyjątkowym smakiem ma także pozytywny wpływ na organizm. Zawarta w nim rukola jest bogata w liczne składniki odżywcze, a jednocześnie zawiera niewiele kalorii, więc może być spożywana przez osoby będące na diecie odchudzającej. Przyspiesza metabolizm, usprawnia pracę jelit i wspomaga pracę układu krwionośnego. Nie możemy zapominać również o licznych właściwościach zdrowotnych czosnku, który działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
Zobacz także: Poznaj łatwy przepis na domowy sos pesto. Zrobisz go błyskawicznie
Ocen artykuł