Oceń
Ten przepis na lekkie pesto z bobu doskonale sprawdzi się latem. Warto po niego sięgać przy różnych okazjach.
Bób to jeden z tych przysmaków, po który chętnie sięgamy wraz z nadejściem lata. Doskonale sprawdza się jako składnik zup i sałatek. Możesz przyrządzić z niego również smakowity farsz do pierogów oraz hummus. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić z niego pesto, które warto wykorzystać jako dodatek do makaronu lub ryżu.
Pesto z bobu – łatwa receptura
Pesto w takim wydaniu to kulinarna propozycja dla osób, które są otwarte na nowe, niebanalne połączenia smaków. Jest doskonałą alternatywą dla jego klasycznej wersji, którą znamy z włoskiej kuchni. W tym przypadku duże znaczenie ma sposób, w jaki przyrządzamy bób. Aby zapach tego warzywa był mniej intensywny, możemy dodać do niego w czasie gotowania odrobinę natki pietruszki.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
400 g bobu |
łyżka prażonych ziaren sezamu |
200 ml oliwy z oliwek |
2 ząbki czosnku |
łyżeczka soku z cytryny |
sól |
pieprz ziołowy |
bazylia |
Sposób przygotowania
- Bób gotujemy w osolonej wodzie, a następnie pozbywamy się z niego łupinek.
- Czosnek wyciskamy przez praskę.
- Do miski wrzucamy bób, następnie dodajemy do niego oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek i ziarna sezamu.
- Na koniec wszystkie składniki dokładnie blendujemy i przyprawiamy do smaku.
Pesto z bobu – sposób podania
Pesto z bobu to przysmak, po który warto sięgać podczas wakacji. W połączeniu z chrupiącym pieczywem może sprawdzić się jako pierwsze i drugie śniadanie. Doskonale smakuje również w towarzystwie tortilli. Poza tym jest idealnym dodatkiem do naleśników i kopytek.
Warto docenić jego właściwości zdrowotne. Bób to bowiem źródło wielu składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminy A i C, żelazo, magnez oraz wapń. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz ułatwia odchudzanie. Wpływa również pozytywnie na układ krążenia.
Zobacz także: Jak wybrać świeży bób? Poznajcie sprawdzone sposoby
Ocen artykuł