Zamknij
Pesto z bobu
fot. Shutterstock

Ten przepis na lekkie pesto z bobu doskonale sprawdzi się latem. Warto po niego sięgać przy różnych okazjach.

Bób to jeden z tych przysmaków, po który chętnie sięgamy wraz z nadejściem lata. Doskonale sprawdza się jako składnik zup i sałatek. Możesz przyrządzić z niego również smakowity farsz do pierogów oraz hummus. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić z niego pesto, które warto wykorzystać jako dodatek do makaronu lub ryżu.

Pesto z bobu – łatwa receptura

Pesto w takim wydaniu to kulinarna propozycja dla osób, które są otwarte na nowe, niebanalne połączenia smaków. Jest doskonałą alternatywą dla jego klasycznej wersji, którą znamy z włoskiej kuchni. W tym przypadku duże znaczenie ma sposób, w jaki przyrządzamy bób. Aby zapach tego warzywa był mniej intensywny, możemy dodać do niego w czasie gotowania odrobinę natki pietruszki.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
400 g bobu
łyżka prażonych ziaren sezamu
200 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz ziołowy
bazylia

Sposób przygotowania

  1. Bób gotujemy w osolonej wodzie, a następnie pozbywamy się z niego łupinek.
  2. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  3. Do miski wrzucamy bób, następnie dodajemy do niego oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek i ziarna sezamu.
  4. Na koniec wszystkie składniki dokładnie blendujemy i przyprawiamy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pesto z bobu – sposób podania

Pesto z bobu to przysmak, po który warto sięgać podczas wakacji. W połączeniu z chrupiącym pieczywem może sprawdzić się jako pierwsze i drugie śniadanie. Doskonale smakuje również w towarzystwie tortilli. Poza tym jest idealnym dodatkiem do naleśników i kopytek.

Warto docenić jego właściwości zdrowotne. Bób to bowiem źródło wielu składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminy A i C, żelazo, magnez oraz wapń. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz ułatwia odchudzanie. Wpływa również pozytywnie na układ krążenia.

Zobacz także: Jak wybrać świeży bób? Poznajcie sprawdzone sposoby