Zamknij
Pesto z awokado do makaronu - przepis na obiad idealny na upały
fot. Shutterstock

Pesto to sos idealny np. do makaronu, który podaje się na zimno. Dlatego świetnie sprawdzi się latem. Zwłaszcza w nietypowej wersji z awokado.

Latem, gdy na dworze panują upały, nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. O wiele chętniej stawiamy wówczas na lekkie sałatki i delikatne makarony. Absolutnym hitem w wakacyjnym menu jest tradycyjny chłodnik. Można jednak sięgnąć również po bardziej oryginalne przepisy np. poke bowl. Warto wypróbować także makaron z pesto. Najpopularniejszym sosem tego typu jest ten zrobiony z bazylii. Pesto jednak można wykonać na wiele sposobów. To z awokado jest delikatne w smaku i kremowe. Zobacz, jak je przyrządzić.

Zobacz także: Przepis na chłodnik z pieczonym ziemniakiem podbija TikToka. Wypróbuj go w upalne dni

Pesto z awokado do makaronu - przepis na obiad idealny na upały

Pesto z awokado to nowa wersja tradycyjnego włoskiego sosu. Świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do makaronu, jak również sos do pizzy, kanapek lub dressing do sałatek. 

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia wegetariańska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
120 g dowolnego makaronu
1/2 awokado
100 g szpinaku
1/2 cytryny
20 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki parmezanu
10 g orzechów nerkowca
10 pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy.
  2. Awokado obieramy i kroimy na kawałki.
  3. Blendujemy je z dodatkiem szpinaku, orzechów, oliwy z oliwek, soku z cytryny i startego parmezanu.
  4. Odcedzony makaron mieszamy z gotowym pesto i przekładamy na talerz.
  5. Pomidorki kroimy na połówki i układamy na makaronie.
  6. Całość możemy jeszcze posypać parmezanem. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Awokado - właściwości

Warto jak najczęściej włączać awokado do swojej diety. Jest to zdrowe źródło tłuszczu, a ze względu na swoją kremową konsystencję bez problemu zastępuje masło. To też świetny dodatek do sałatek i makaronów. Ma wiele cennych właściwości zdrowotnych: 

  • działa przeciwzapalnie,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • wzmacnia odporność,
  • obniża poziom szkodliwego cholesterolu, 
  • zapobiega chorobom serca, 
  • poprawia wzrok, 
  • wspomaga pracę mózgu, 
  • zapobiega miażdżycy, 
  • reguluje poziom cukru we krwi, 
  • korzystnie wpływa na stan nawodnienia organizmu,
  • poprawia wygląd cery,
  • spowalnia proces starzenia się organizmu. 

Zobacz także: Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Możesz to zrobić w kilka minut