Zamknij
Pęczotto z grzybami
fot. Shutterstock

Czas na obiad, a ty wciąż nie masz pomysłu, co przygotować? Sięgnij po sprawdzony przepis na pęczotto z dodatkiem grzybów.

Jesień to idealny czas dla miłośników grzybów. Kurki, podgrzybki, opieńki kuszą swym smakiem i niezwykłym aromatem. Ponadto są źródłem wielu składników odżywczych ważnych dla zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. To wszystko sprawia, że warto włączyć je do swojego codziennego menu. Znakomicie nadają się do przyrządzania różnych potraw. Grzyby można również zamarynować, dzięki czemu ich walory smakowe zostaną z nami na dłużej.

Pęczotto z grzybami - przepis

Te leśne przysmaki możesz z powodzeniem wykorzystać także w swojej kuchni. Tym razem zdradzimy ci przepis na pyszne, pożywne pęczotto z grzybami. Takie danie jest szybkie w wykonaniu, a przy tym bardzo łatwe. Najważniejsze składniki w tym przepisie to oczywiście kasza pęczak oraz świeże ulubione grzyby. Nie możesz zapomnieć również o przyprawach, dzięki którym wzmocnisz smak potrawy.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
250 g kaszy pęczak
250 g świeżych grzybów
0,5 l bulionu warzywnego
1 cebula
1 papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
przyprawy: sól, pieprz, bazylia
natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Do bulionu wsypujemy kaszę pęczak i gotujemy przez ok. pół godziny.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  3. Grzyby oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry.
  4. Paprykę dokładnie myjemy, a następnie kroimy w drobną kostkę.
  5. Pokrojone warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła oraz oliwy z oliwek i podsmażamy. Dodajemy do tego starty czosnek oraz grzyby.
  6. Całość dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 7 minut, a następnie dodajemy do ugotowanej wcześniej kaszy.
  7. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy dla smaku solą, pieprzem oraz odrobiną bazylii.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pęczotto z grzybami – sposób podania

Gotową potrawę warto udekorować przed podaniem natką pietruszki. Pęczotto grzybowe stanowi znakomity pomysł na obiad dla całej rodziny. Taka kombinacja smaków jest niezwykle smaczna, ale również bardzo zdrowa. W kaszy pęczak znajdziemy bowiem dużą ilość białka oraz cennych witamin z grupy B. Reguluje poziom cholesterolu i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Ze względu na zawartość błonnika polecana jest również osobom będącym na diecie. Skusicie się na takie danie?