Zamknij

Pasztet z królika - przepis na świąteczne danie

05.03.2021
Aktualizacja: 05.03.2021 17:59
Pyszny pasztet z królika.
fot. Shutterstock

Domowej roboty pasztet z królika to jeden z najlepszych pomysłów na wykwintne, wielkanocne danie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego oryginalny smak zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jak zrobić pasztet z królika?

Wielkanoc tuż-tuż. Szukasz inspiracji na pyszne potrawy dla swoich najbliższych? Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na domowy pasztet z królika. 

Zobacz także: Sprawdzony przepis na domowy pasztet. Poczuj się jak w święta u babci 

Przepis na pasztet z królika 

Tradycyjny pasztet z królika to wytworne danie, które uświetni każde wielkanocne spotkanie w gronie najbliższych osób. Sprawdzi się doskonale jako danie główne lub przystawka podawana ze świeżym pieczywem. Wyrazisty w smaku i zarazem bardzo delikatny uwielbiany jest przez zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Chcesz wiedzieć jak zrobić dobry pasztet z królika? Oto lista niezbędnych składników do jego przyrządzenia.  

Składniki: 

  • świeża tuszka królika, 
  • 500 g wątróbki wieprzowej (lub z kurczaka), 
  • 650 g podgardla, 
  • 2 jajka, 
  • 2 bułki kajzerki, 
  • 2 cebule, 
  • 2 marchewki, 
  • 1/2  pora, 
  • 1/2  selera, 
  • 1 łyżka bułki tartej, 
  • pietruszka, 
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie. 

Przygotowanie: 

  1. Tuszkę królika podziel na mniejsze porcje, dokładnie umyj i przełóż do garnka. Dolej wody, dołóż podgardle i gotuj przez ok. 30 minut. 
  2. Dodaj do garnka obrane i umyte warzywa oraz przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu, aż do miękkości mięsa (ok. 30 minut). 
  3. Włóż do garnka dokładnie oczyszczoną i umytą wątróbkę, gotuj przez 10 minut. 
  4. Mięso oraz warzywa przełóż do oddzielnej miseczki, a w ostudzonym wywarze namocz bułki. 
  5. Zmiel wszystko w maszynce do mięsa. Dodaj jajka oraz przyprawy, dokładnie wymieszaj.  
  6. Wewnętrzną stronę blaszki posmaruj masłem i oprósz delikatnie bułką tartą, a następnie przełóż do niej gotową masę.  
  7. Pasztet włóż do piekarnika i piecz ok. 65 minut w temperaturze 180 stopni. 
  8. Upieczony pasztet wyciągnij z piekarnika, ostudź i schowaj do lodówki.  

Zobacz także: Pasztet z kaczki - przepis. Jak zrobić klasyczną potrawę?

Jak zrobić pasztet z królika do słoików? 

Delikatny pasztet z królika to doskonały dodatek do kanapek na śniadanie i kolacje. Rewelacyjnie smakuje podany ze świeżym pieczywem oraz kiszonym ogórkiem. Zastanawiasz się, jak go zrobić? To bardzo proste! Przygotowaną masę przełóż do czystych, wyparzonych słoików, a następnie pasteryzuj przez ok. 60 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki z wody, ostudź i przełóż je do lodówki. Dzięki pasteryzacji, pasztet z królika można bez obaw przechowywać w lodówce nawet do pół roku.