Oceń
Pasztet z kaczki zachwyci niejednego łasucha. Chociaż jego przygotowanie jest czasochłonne, smak wynagradza wysiłek. Podaj go na Wielkanoc z dodatkiem sosu żurawinowego lub jako dodatek do kanapek.
Pasztet to przystawka, która często pojawia się na świątecznym stole, zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. Przygotowujemy go z różnych rodzajów mięs, a wiele osób ma swoje autorskie receptury. Co powiesz na pasztet z kaczki? Sprawdź, jak go przygotować krok po kroku.
Zobacz także: Sprawdzony przepis na domowy pasztet. Poczuj się jak w święta u babci
Pasztet z kaczki, wieprzowiny lub warzywny - klasyka na wielkanocnym stole
Pasztet to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu. Może być pyszną przystawką lub dodatkiem do chleba i kanapek. Możesz przygotować go z mięsa np. pasztet z kaczki lub zrobić jego wegetariańską wersję - z ciecierzycy, soczewicy lub fasoli.
Idealny pasztet powinien się łatwo kroić, ale jednocześnie nie być zbyt suchy. Właściwą wilgotność w przypadku pasztetu mięsnego zapewnia odpowiednia zawartość tłuszczu, a także, w zależności od przepisu - dodatek gotowanych warzyw, jajek oraz namoczonej i zmielonej czerstwej bułki.
Zobacz także: Pasztet z jajek i pieczarek - wielkanocny przepis na pyszne potrawy
Jak zrobić pasztet z kaczki i wieprzowiny?
Przygotuj:
- jeden kilogram łopatki wieprzowej,
- pół kilograma pachwiny wieprzowej lub podgardle,
- trzy nogi z kaczki,
- 300 g wątróbki z kurczaka,
- dwie średnie cebule,
- dwa ząbki czosnku,
- jedną dużą marchewkę,
- półtorej czerstwej bułki,
- dwa jajka,
- dwa liście laurowe,
- sześć ziaren ziela angielskiego,
- pół łyżeczki majeranku,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na patelni, obsmaż pokrojoną w kostkę łopatkę oraz pachwinę, aby były rumiane ze wszystkich stron. Przełóż mięso do garnka. Na tej samej patelni obsmaż nogi z kaczki i dołóż do pozostałego mięsa.
- Z patelni zlej wytopiony tłuszcz, zostaw cienką warstwę. Przysmaż cebulę i czosnek, dołóż do mięsa. Patelnię zalej szklanką wody i zagotuj, przelej do garnka z mięsem i dolej tyle wody, aby sięgała nieco ponad połowę wysokości mięsa. Dołóż marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Posól i zagotuj.
- Gotuj na małym ogniu około półtorej godziny. Ugotowane mięso i warzywa odstaw do wystudzenia w odkrytym garnku. Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie.
- Wątróbkę wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i blanszuj około 30-40 sekund. Odcedź i ostudź. Usuń żyłki.
- Kajzerkę namocz w jednej i 1/4 szklanki wywaru z gotowania mięsa. Przemiel trzy razy przez maszynkę razem z mięsem, oddzielonym od kości mięsem z kaczki i warzywami. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dobrze wyrób z jajkami.
- Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Włóż masę na pasztet, wyrównaj wierzch. Wstaw do głębokiej blachy, dolej wrzącej wody do 3/4 wysokości formy z pasztetem.
- Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez godzinę przykryty folią aluminiową. Pod koniec pieczenia folię zdejmij, aby pasztet się zarumienił.
Zobacz także: 3 przepisy na pasztet wielkanocny. Poznaj najlepsze przepisy na świąteczne danie!
Jak zrobić pasztet z kaczki Magdy Gessler?
Przygotuj:
- całą kaczkę (z podrobami),
- 300 g wątróbki cielęcej,
- trzy wątróbki z gęsi,
- 60 g słoniny,
- 100 g pieczarek,
- 100 g włoszczyzny,
- jedną średnią cebulę,
- dwa żółtka,
- trzy jajka,
- dwie czerstwe kajzerki,
- ziele angielskie,
- pół liścia bobkowego,
- gałką muszkatołową,
- imbir w proszku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kaczkę podziel na cztery części. Warzywa, mięso z podrobami (bez wątróbki), słoninę i przyprawy zalej wodą i gotuj na małym ogniu. Po 30 minutach wyjmij słoninę, dodaj sól. Gdy mięso będzie miękkie, ostudź je i oddziel od kości.
- Pieczarki i cebulę pokrój w plasterki. Włóż do rondla, dodaj wątróbkę. Zalej wrzącym wywarem z gotowania mięsa (tyle, żeby przykrył wątróbki) i duś 10 minut pod przykryciem.
- Bułkę namocz w zimnym wywarze. Formę na pasztet posmaruj tłuszczem, dno wyłóż plasterkami słoniny. Mięso z kaczki, pieczarki z cebulą, wątróbkę cielęcą i bułkę przepuść przez maszynkę dwa razy. Dodaj żółtka, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i imbir. Wyrób na pulchną masę.
- Włóż do formy, wyrównaj. W środek masy wciśnij kawałki gęsiej wątróbki. Przykryj folią aluminiową i piecz w kąpieli wodnej około półtorej godziny. Gdy pasztet się zrumieni, wyjmij go i ostudź. Podawaj z sosem żurawinowym.
Oceń artykuł