Zamknij

Pasztet z kaczki - przepis. Jak zrobić klasyczną potrawę?

04.03.2021
Aktualizacja: 04.03.2021 12:42
Pasztet z kaczki na wielkanoc.
fot. Shutterstock

Pasztet z kaczki zachwyci niejednego łasucha. Chociaż jego przygotowanie jest czasochłonne, smak wynagradza wysiłek. Podaj go na Wielkanoc z dodatkiem sosu żurawinowego lub jako dodatek do kanapek. 

Pasztet to przystawka, która często pojawia się na świątecznym stole, zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. Przygotowujemy go z różnych rodzajów mięs, a wiele osób ma swoje autorskie receptury. Co powiesz na pasztet z kaczki? Sprawdź, jak go przygotować krok po kroku.

Zobacz także: Sprawdzony przepis na domowy pasztet. Poczuj się jak w święta u babci

Pasztet z kaczki, wieprzowiny lub warzywny - klasyka na wielkanocnym stole 

Pasztet to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu. Może być pyszną przystawką lub dodatkiem do chleba i kanapek. Możesz przygotować go z mięsa np. pasztet z kaczki lub zrobić jego wegetariańską wersję - z ciecierzycy, soczewicy lub fasoli. 

Idealny pasztet powinien się łatwo kroić, ale jednocześnie nie być zbyt suchy. Właściwą wilgotność w przypadku pasztetu mięsnego zapewnia odpowiednia zawartość tłuszczu, a także, w zależności od przepisu - dodatek gotowanych warzyw, jajek oraz namoczonej i zmielonej czerstwej bułki. 

Zobacz także: Pasztet z jajek i pieczarek - wielkanocny przepis na pyszne potrawy

Jak zrobić pasztet z kaczki i wieprzowiny? 

Przygotuj: 

  • jeden kilogram łopatki wieprzowej, 
  • pół kilograma pachwiny wieprzowej lub podgardle, 
  • trzy nogi z kaczki, 
  • 300 g wątróbki z kurczaka, 
  • dwie średnie cebule, 
  • dwa ząbki czosnku, 
  • jedną dużą marchewkę, 
  • półtorej czerstwej bułki, 
  • dwa jajka, 
  • dwa liście laurowe, 
  • sześć ziaren ziela angielskiego, 
  • pół łyżeczki majeranku, 
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej olej na patelni, obsmaż pokrojoną w kostkę łopatkę oraz pachwinę, aby były rumiane ze wszystkich stron. Przełóż mięso do garnka. Na tej samej patelni obsmaż nogi z kaczki i dołóż do pozostałego mięsa. 
  2. Z patelni zlej wytopiony tłuszcz, zostaw cienką warstwę. Przysmaż cebulę i czosnek, dołóż do mięsa. Patelnię zalej szklanką wody i zagotuj, przelej do garnka z mięsem i dolej tyle wody, aby sięgała nieco ponad połowę wysokości mięsa. Dołóż marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Posól i zagotuj. 
  3. Gotuj na małym ogniu około półtorej godziny. Ugotowane mięso i warzywa odstaw do wystudzenia w odkrytym garnku. Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. 
  4. Wątróbkę wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i blanszuj około 30-40 sekund. Odcedź i ostudź. Usuń żyłki. 
  5. Kajzerkę namocz w jednej i 1/4 szklanki wywaru z gotowania mięsa. Przemiel trzy razy przez maszynkę razem z mięsem, oddzielonym od kości mięsem z kaczki i warzywami. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dobrze wyrób z jajkami. 
  6. Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Włóż masę na pasztet, wyrównaj wierzch. Wstaw do głębokiej blachy, dolej wrzącej wody do 3/4 wysokości formy z pasztetem.  
  7. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez godzinę przykryty folią aluminiową. Pod koniec pieczenia folię zdejmij, aby pasztet się zarumienił. 

Zobacz także: 3 przepisy na pasztet wielkanocny. Poznaj najlepsze przepisy na świąteczne danie!

Jak zrobić pasztet z kaczki Magdy Gessler? 

Przygotuj: 

  • całą kaczkę (z podrobami), 
  • 300 g wątróbki cielęcej, 
  • trzy wątróbki z gęsi, 
  • 60 g słoniny, 
  • 100 g pieczarek, 
  • 100 g włoszczyzny, 
  • jedną średnią cebulę, 
  • dwa żółtka, 
  • trzy jajka, 
  • dwie czerstwe kajzerki, 
  • ziele angielskie, 
  • pół liścia bobkowego, 
  • gałką muszkatołową, 
  • imbir w proszku, 
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Kaczkę podziel na cztery części. Warzywa, mięso z podrobami (bez wątróbki), słoninę i przyprawy zalej wodą i gotuj na małym ogniu. Po 30 minutach wyjmij słoninę, dodaj sól. Gdy mięso będzie miękkie, ostudź je i oddziel od kości. 
  2. Pieczarki i cebulę pokrój w plasterki. Włóż do rondla, dodaj wątróbkę. Zalej wrzącym wywarem z gotowania mięsa (tyle, żeby przykrył wątróbki) i duś 10 minut pod przykryciem. 
  3. Bułkę namocz w zimnym wywarze. Formę na pasztet posmaruj tłuszczem, dno wyłóż plasterkami słoniny. Mięso z kaczki, pieczarki z cebulą, wątróbkę cielęcą i bułkę przepuść przez maszynkę dwa razy. Dodaj żółtka, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i imbir. Wyrób na pulchną masę. 
  4. Włóż do formy, wyrównaj. W środek masy wciśnij kawałki gęsiej wątróbki. Przykryj folią aluminiową i piecz w kąpieli wodnej około półtorej godziny. Gdy pasztet się zrumieni, wyjmij go i ostudź. Podawaj z sosem żurawinowym.