Zamknij

Pasztet z jajek i pieczarek - wielkanocny przepis na pyszne potrawy

03.03.2021
Aktualizacja: 03.03.2021 16:05
pasztet warzywny z jajek
fot. Shutterstock

Pasztet z jajek i pieczarek to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, mięsnego pasztetu. Możesz go podać zarówno na Wielkanoc, jak i inne święta czy rodzinne uroczystości. Pasztet sprawdza się jako przystawka, jak i dodatek na kanapkę. 

Szukasz ciekawych zamienników tradycyjnych dań? Pasztet z pieczarkami i jajkami to pyszna, warzywna alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa lub po prostu mają ochotę na kulinarne eksperymenty. Prosty w wykonaniu i podawany zarówno na Wielkanoc, jak i na co dzień do kanapek. Jego zaletą jest, że świetnie smakuje na zimno i pasuje do wielu domowych sosów, które podkreślą jego smak.

Zobacz także: Pasztet z dyni na 4 sposoby. Poznaj przepisy na zdrowe śniadanie!

Składniki na pasztet z jajek i pieczarek 

Aby zrobić pyszny pasztet z jajek i pieczarek, przygotuj: 

  • 12 jaj ugotowanych na twardo, 
  • pół kilograma pieczarek, 
  • pół szklanki startego żółtego sera, 
  • jedną dużą cebulę, 
  • drobno posiekany szczypiorek,
  • pół szklanki śmietany 18 proc., 
  • pół szklanki majonezu, 
  • trzy dekagramy masła, 
  • trzy łyżki bułki tartej, 
  • trzy łyżki oleju, 
  • sól i pieprz. 

Zobacz także: Połącz tradycję z nowoczesnością! Wypróbuj przepis na pasztet z cukinii

Pasztet z jajek i pieczarek - przepis 

  1. Najpierw umyj i oczyść pieczarki, a następnie zetrzyj je na tarce na dużych oczkach i podsmaż. 
  2. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle.  
  3. Ugotuj dziesięć jaj. Obierz je i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wymieszaj z pieczarkami i cebulką. 
  4. Następnie do masy jajecznej dodaj drobno posiekany szczypiorek, starty ser żółty, majonez i śmietanę. Dodaj dwa surowe jajka, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. 
  5. Przygotuj naczynie żaroodporne, w którym upieczesz pasztet (możesz skorzystać również z keksówki). Wysmaruj je tłuszczem, posyp bułką tartą i wyłóż masę jajeczną. Pasztet piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez około godzinę. 

Zobacz także: Sprawdzony przepis na domowy pasztet. Poczuj się jak w święta u babci

Jak zrobić pasztet z jajek, pieczarek i groszku? 

W podobny sposób możesz przygotować pasztet jajeczny z dodatkiem groszku. 

Wystarczy, że do powyższych składników dodasz: 

  1. Jedną puszkę groszku konserwowego. Smak groszku idealnie łączy się ze smakiem pieczarek i jajek i sprawia, że pasztet smakuje jeszcze lepiej. Do pasztetu możesz dodać tradycyjny groszek konserwowy lub mieszankę marchewki z groszkiem. 
  2. Po wystudzeniu pasztet z jajek, pieczarek i groszku pokrój w plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami - sosem koperkowym, sosem chrzanowym, żurawiną lub chrzanem. Sos do pasztetu podawaj na zimno. 

Na stół wielkanocny, pasztet warto podać na ozdobnym talerzu udekorowanym rzeżuchą lub gałązkami bukszpanu. Będzie smakował zarówno na ciepło, jak i na zimno.