Zamknij
Pasztet z ciecierzycy
fot. Shutterstock

Ciecierzyca może być smacznym dodatkiem do wielu różnych potraw. Tym razem podpowiemy ci, jak przyrządzić z niej wyśmienity pasztet.

Ciecierzyca cieszy się coraz większą popularnością nie tylko wśród osób będących na diecie wegetariańskiej. Posiada znakomite walory smakowe i odżywcze – nic dziwnego, że tak chętnie sięgamy po nią w swojej kuchni. Możesz przyrządzić z niej dietetyczne kotlety, pożywne curry, a nawet pyszne burgery. Dziś zdradzimy ci jednak przepis na warzywny pasztet z ciecierzycy, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek.

Pasztet z ciecierzycy – sprawdzony przepis

Taki przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu nawet dla osób, które nie gotują zbyt często. Pasztet z cieciorki może z powodzeniem zastąpić ten przysmak w wersji mięsnej. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do świeżego pieczywa. Podpowiadamy, jak go zrobić.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
100 dag ugotowanej ciecierzycy
4 jajka
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
1 marchewka
2 pietruszki
5 pieczarek
garść pestek slonecznika
2 łyżki bułki tartej
100 g suszonych pomidorów
kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Cebulę, marchew, pietruszkę oraz czosnek obieramy, a następnie ścieramy na tarce.
  2. Pieczarki drobno kroimy.
  3. Warzywa dusimy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i startego czosnku.
  4. Ciecierzycę i pozostałe warzywa dokładnie blendujemy. Dodajemy jajka, przyprawy, bułkę tartą suszone pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
  5. Keksówkę delikatnie smarujemy oliwą z oliwek, a następnie wykładamy do niej gotową masę.
  6. Wierzch posypujemy pestkami słonecznika.
  7. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. godzinę, aż się zarumieni.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pasztet z ciecierzycy – właściwości odżywcze

Pasztet w takim wydaniu to zdrowa propozycja śniadaniowa dla całej rodziny. Jeżeli do tej pory nie sięgałeś zbyt często po ciecierzycę - warto to zmienić. Jest ona bowiem źródłem wielu cennych składników odżywczych. Przede wszystkim zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka oraz potas, który reguluje ciśnienie krwi. Ponadto zawarty w niej błonnik pozytywnie wpływa na pracę jelit i wspomaga trawienie. A jakie są wasze ulubione dania z ciecierzycy?