Oceń
Szukasz pomysłu na świąteczne przysmaki? Te pyszne paszteciki z pieczarkami wykonasz bardzo szybko. Oto sprawdzony przepis.
Pieczarki cieszą się dużą popularnością w kuchni. Ich wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że są chętnie wykorzystywane jako dodatek do wielu różnych potraw. Warto przyrządzić z nich delikatną zupę i sos. W święta z kolei doskonale wzbogacą smak wigilijnej kapusty lub krokietów. Możesz wykorzystać je również do zrobienia pysznych pasztecików, które będą prawdziwym, kulinarnym hitem podczas rodzinnych spotkań.
Paszteciki z pieczarkami – łatwy przepis
Takie paszteciki z dodatkiem pieczarek doskonale sprawdzą się jako samodzielny przysmak albo dodatek do czerwonego barszczu. Aby podkreślić ich wyjątkowy smak, warto dodać do nich odpowiednie przyprawy. Pieprz ziołowy, bazylia czy zioła prowansalskie sprawdzą się w tym przypadku idealnie.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
60 min
- Dla ilu osób
dla 10 osób
Składniki
Składnik |
---|
150 ml mleka |
3 szklanki mąki pszennej |
5 dag drożdży |
1 jajko |
sól |
pieprz ziołowy |
bazylia |
zioła prowansalskie |
odrobina cukru |
0,5 kg pieczarek |
2 cebule |
mała gałązka natki pietruszki |
oliwa z oliwek |
15 dag margaryny |
Sposób przygotowania
- W rondelku roztapiamy margarynę i pozostawiamy do wystygnięcia.
- W misce umieszczamy drożdże, a następnie ucieramy je z dodatkiem cukru oraz ciepłego mleka.
- Dodajemy do nich mąkę, jajko, sól oraz margarynę.
- Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie pozostawiamy je na ok. godzinę do wyrośnięcia.
- Kolejny krok to przygotowanie farszu. W tym celu cebule i pieczarki drobno kroimy. Następnie wszystko dusimy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i przyprawiamy do smaku.
- Gotowe ciasto dzielimy na niewielkie porcje, które dokładnie wałkujemy. Każdą z nich faszerujemy i zwijamy. Następnie kroimy je na mniejsze części.
- Paszteciki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 45 minut, aż nabiorą złocistego kolorytu.
Paszteciki z pieczarkami – pomysł na świąteczne danie
Paszteciki w takim wydaniu to idealna przekąska dla całej rodziny. Aby ładniej prezentowały się na talerzu, warto udekorować je natką pietruszki. Takie danie doskonale smakuje m.in. w połączeniu z sosem pieczarkowym. A w jakiej wersji wy lubicie spożywać je najbardziej?
Ocen artykuł