Oceń
Lato to czas na suszone pomidory. Warto z nich przyrządzić pyszną pastę do kanapek. Sprawdzi się na śniadanie, kolację lub przyjęcie w gronie przyjaciół.
Suszone pomidory dawniej były popularne głównie na północy Włoch. Następnie stały się hitem w całej Italii, a teraz podbijają pozostałe części Europy i świata. Od dłuższego królują także w polskich kuchniach. Z suszonych pomidorów przyrządzamy różnego rodzaju sosy, ale dodajemy je też do sałatek i wypieków. Warto przyrządzić z nich także wyrazistą w smaku pastę, która będzie idealna do kanapek, bruschetty, a nawet krakersów. Zrobicie ją błyskawicznie. Tylko sprawdźcie ten przepis.
Zobacz także: Tapenada to świetna przekąska na lato. Sprawdź, jak ją zrobić
Pasta z suszonych pomidorów: szybki przepis na pyszną letnią przekąskę
Pastę z suszonych pomidorów można wykonać na wiele sposobów. My podpowiemy wam przepis na wyjątkową przekąskę z dodatkiem fety i nasion słonecznika. Zanim jednak przejdziecie do wykonywania tej pasty, sprawdźcie, jakie suszone pomidory macie w kuchni. Jeżeli są w zalewie - będą gotowe do spożycia. Tradycyjne najlepiej zalać ciepłą wodą i pozostawić na 20 minut, żeby trochę zmiękły.
- kuchnia
Kuchnia włoska
-
Czas przyg.
15 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
100 g suszonych pomidorów |
50 sera feta |
15 g nasion słonecznika |
natka pietruszki |
2 łyżeczki wegańskiego majonezu |
2 ząbki czosnku |
sól i pieprz |
Sposób przygotowania
- Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera.
- Dokładamy do tego pokruszoną fetę oraz posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wsypujemy do tego nasiona słonecznika i dodajemy majonez.
- Wszystko razem blendujemy.
- Pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pasta z suszonych pomidorów - z czym ją podawać?
Taka pasta z nasionami słonecznika jest idealna do jedzenia bez dodatków. Może stanowić też sos do makaronu, ale nie tylko.
Jak każda pasta do kanapek, również ta z suszonych pomidorów świetnie sprawdzi się jako dodatek do świeżego pieczywa lub krakersów. W takiej formie warto ją podać np. podczas domówki.
Zobacz także: Pasta z fasolki szparagowej zastąpi ci hummus. Idealnie nada się do kanapek
Ocen artykuł