Zamknij
Pasta z kurkumą
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na pożywne śniadanie? Podpowiadamy, jak zrobić pastę kanapkową z kurkumą.

Kurkuma ze względu na swoje liczne walory smakowe i odżywcze cieszy się dużą popularnością w branży kulinarnej. Przyprawa ta może wzbogacić smak herbaty, sprawdzi się również jako dodatek do zup lub zdrowych koktajli. Dziś zdradzimy wam przepis na pastę kanapkową z kurkumą, która zachwyca swoją konsystencją oraz unikalnym smakiem.

Pasta kanapkowa z kurkumą – łatwy przepis

Pasta z kurkumą doskonale sprawdzi się na pierwsze jak i na drugie śniadanie. Idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek. Znakomicie komponuje się również w zestawieniu z krakersami lub tortillą. Poza tym jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Taka pasta z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią sięgać po wyraziste smaki.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
2 łyżki kurkumy w formie przyprawy
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka oleju kokosowego
łyżeczka miodu
100 ml wody
pół szklanki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wlewamy pół szklanki wody, którą następnie podgrzewamy.
  2. Dodajemy do niej kurkumę, pieprz ziołowy, miód oraz odrobinę oleju kokosowego.
  3. Całość gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż uzyskamy gęstą konsystencję.
  4. Na koniec gotową pastę mieszamy z jogurtem naturalnym.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pasta kanapkowa z kurkumą – właściwości odżywcze

Taka pasta dzięki zawartości kurkumy doskonale wpływa na zdrowie. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i wspomaga pracę układu trawiennego. Ponadto jest źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, potasu i żelaza, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W dodatku spożywanie kurkumy jest zalecane osobom będącym na diecie odchudzającej. Skusicie się na pastę w takim wydaniu?