Zamknij
Tahini
fot. Shutterstock

Lubisz sięgać po potrawy z różnych stron świata? Poznaj najlepszy przepis na pastę tahini. To idealna propozycja dla miłośników oryginalnych smaków.

Jeżeli jesteś otwarty na nowe doznania kulinarne, to pasta tahini z pewnością na dłużej zostanie w twoim menu. Szczególnie popularna jest w krajach Bliskiego Wschodu. Tajemnica jej smaku tkwi w lekko prażonych nasionach sezamu. Doskonale sprawdza się jako pyszny dodatek do różnych dań. Połączenie takiej pasty z najlepszymi przyprawami świata sprawia, że nawet najbardziej zwykłe potrawy nabierają wyjątkowego charakteru.

Pasta tahini - przepis

Tahini możesz z łatwością zrobić w swoim domu. Przygotowanie tej pasty jest szybkie i nie wymaga specjalistycznych umiejętności. Takie nowe doświadczenie kulinarne z pewnością docenią osoby, które lubią testować w swojej kuchni różne, ciekawe smaki.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia Bliskiego Wschodu

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
300 g ziaren sezamu
4 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Na początek ziarna sezamu prażymy na patelni, aż do uzyskania pięknego złocistego kolorytu.
  2. Po ich wystygnięciu dokładnie je blendujemy.
  3. Do blendera wlewamy olej i wszystko jeszcze raz miksujemy, aż uzyskamy konsystencję pasty.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pasta tahini – z czym podawać?

Pasta sezamowa może wzbogacić smak różnych dań. Znajdziemy ją m.in. w humusie. Doskonale nadaje się również do przyrządzania różnych sosów. W połączeniu np. z warzywami stanowi smaczny dodatek do świeżego pieczywa. Taki przysmak warto włączyć do swojej diety m.in. ze względu na liczne właściwości zdrowotne sezamu. Jest on bowiem bogatym źródłem białka oraz witamin. Reguluje poziom cholesterolu oraz wykazuje działanie przeciwutleniające. Lubicie dania z pastą tahini?