Zamknij
Pasta z cukinii
fot. Shutterstock

Szukasz kulinarnej inspiracji na śniadanie? Sięgnij po nasz sprawdzony przepis na pastę kanapkową z cukinii. Jej wykonanie jest niezwykle łatwe.

Zdrowe, pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia, dlatego należy zadbać o to, aby dostarczało nam wielu składników odżywczych. W porannym menu warto zrobić miejsce dla pasty kanapkowej. To idealna opcja dla osób będących ciągle w biegu, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie skomplikowanych potraw. Tym razem zdradzimy wam przepis na pyszną pastę kanapkową z cukinii, która sprawdzi się zarówno jako pomysł na pierwsze śniadanie, jak i na szybki posiłek w ciągu dnia.

Zobacz także: 5 szybkich i zdrowych śniadań przygotowanych na pracowity dzień

Pasta kanapkowa z cukinii – sprawdzony przepis

Pasta kanapkowa w takiej jesiennej odsłonie jest łatwa w wykonaniu. Główną rolę w tym przepisie odgrywa cukinia,dlatego warto zadbać o jej odpowiedni wybór. Najlepiej sięgać tylko po dojrzałe okazy o cienkiej skórce i delikatnym miąższu. Smak pasty warto wzmocnić różnymi przyprawami.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
2 średniej wielkości cukinie
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, bazylia
2 duże cebule
1 duża marchew
2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności myjemy cukinię i marchew, obieramy je ze skórki a następnie ścieramy je na tarce.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę, po czym dusimy ją na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
  3. Do podsmażonej cebuli dodajemy cukinię i marchew oraz jogurt naturalny.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze pod przykryciem, aż uzyskamy gęstą konsystencję.
  5. Na koniec wzmacniamy smak pasty przyprawami.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pasta kanapkowa z cukinii – z czym podawać?

Taka pasta to pyszna samodzielna przekąska. Idealnie komponuje się również ze świeżym, aromatycznym pieczywem lub grzankami. Może posłużyć także jako smaczny farsz do naleśników albo dodatek do tortilli.

Śniadanie w takim wydaniu jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. W cukinii znajdziemy bowiem wiele witamin i minerałów, które są nam niezbędne, abyśmy mogli się cieszyć zdrowiem. To warzywo nie tylko reguluje pracę układu pokarmowego, ale też działa odkwaszająco na organizm i wzmacnia odporność. Często sięgacie po warzywne pasty?