Zamknij

Pascha - przepis Magdy Gessler na pyszną paschę wielkanocną

01.03.2021
Aktualizacja: 01.03.2021 12:01
pascha ciasto przepis
fot. Shutterstock

Pascha - przepis Magdy Gessler to polska odsłona tradycyjnego dania z twarogu i bakaliami, które przygotowywane jest na Wielkanoc w Rosji i na Ukrainie. Zobacz przepis na paschę Magdy Gessler i zrób ten przysmak samodzielnie we własnym domu.

Pascha to tradycyjny wielkanocny deser, przygotowywany zazwyczaj w Rosji i na Ukrainie. W prawosławiu „pascha” oznacza Niedzielę Wielkanocną. Chciałbyś przygotować paschę we własnym domu? Poznaj przepis na paschę Magdy Gessler - dowiedz się, jakie składniki będą ci potrzebne i jak przygotować ten tradycyjny deser. 

Zobacz także: Zupa chrzanowa - poznaj jej niesamowity smak w czasie świąt!

Przepis na paschę Magdy Gessler. Jakie składniki będą ci potrzebne? 

Aby zrobić pyszny wielkanocny deser według przepisu Magdy Gessler, przygotuj: 

  • 1 kg tłustego, niewalcowanego twarogu, 
  • 250 g masła, 
  • 250 g cukru pudru, 
  • 10 żółtek, 
  • skórkę z cytryny i pomarańczy, 
  • 4 laski wanilii, 
  • 250 g rodzynek, 
  • 100 g orzechów włoskich, 
  • koniak lub rum (do namoczenia rodzynek), 
  • esencję herbacianą. 

Zobacz także: Babka makowa - poznaj smaczny i prosty przepis na ten wielkanocny deser!

Pascha - przepis Magdy Gessler krok po kroku 

Na przygotowanie paschy zarezerwuj sobie przynajmniej kilka dni. 

  1. Na początek trzy razy zmiel twaróg w maszynce do mięsa. Rodzynki zagotuj w rumie lub koniaku - dodaj pół szklanki alkoholu i pół szklanki esencji herbacianej. 
  2. Do twarogu dodaj usmażoną skórkę pomarańczy - najlepsza będzie domowa, nie ze sklepu. Magda Gessler w swoim przepisie na skórkę pomarańczową zaleca robić ją przez trzy dni, na przemian podgrzewając ją w cukrowym syropie i chłodząc.  
  3. Dodaj startą skórkę z dwóch cytryn, rodzynki i orzechy włoskie. 
  4. Laski wanilii otwórz wzdłuż nożyczkami, wybierz zawartość ze środka i dodaj do cukru pudru. Taką mieszankę przed dodaniem do paschy trzymaj w słoiku przez cztery dni. 
  5. Po upływie tego czasu, wsyp cukier puder do utartego masła. Dodaj żółtka jaj i utrzyj je na puch. Następnie do masy dodaj ser z bakaliami. Zwróć uwagę na to, aby był on w tej samej temperaturze, co masło - inaczej może się zważyć. Masę połącz delikatnie i powoli mieszając. 
  6. Po wymieszaniu paschę przełóż na wyłożone pieluchą lub lnianą serwetą sito, a na wierzch połóż kamień dla obciążenia. Aby masa miała się gdzie odsączać, pod spód włóż naczynie, do którego będzie mógł ściekać płyn. Wstaw do lodówki. 

Zobacz także: Przepis na ciasto miodownik. Poznaj smak tego wielkanocnego deseru!

Tradycyjna pascha wielkanocna Magdy Gessler powinna chłodzić się całą noc. Następnego dnia przełóż ją na talerz. Gotową paschę możesz udekorować bakaliami, tworząc z nich wielkanocne wzory. Bok paschy obsyp rozdrobnionymi orzechami, a wierzch deseru - skórką pomarańczową.