Zamknij
Owsianka ze śliwkami i cynamonem: szybki przepis na jesienne śniadanie
fot. Shutterstock

Jesienią warto postawić na śliwki. Można je wykorzystać w wielu różnych potrawach, nawet na śniadanie. Poznajcie nasz przepis na owsiankę ze śliwkami.

Śniadanie
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
40 g płatków owsianych
150 ml mleka migdałowego
2 śliwki
10 ml miodu
1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Płatki owsiane namocz w wodzie i zostaw na całą noc. 
  2. Nasączone płatki owsiane przełóż do garnka i wlej mleko. Wszystko gotuj razem, aż do uzyskania upragnionej gęstości. 
  3. Śliwki dokładnie umyj, pozbądź się pestek i pokrój na kawałki. 
  4. Wrzuć śliwki do rondelka i podlej wodą. Gdy zmiękną, dodaj do nich miód i cynamon. 
  5. Płatki owsiane włóż do miseczki, a następnie wyłóż na to ugotowane śliwki. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Owsianka ze śliwkami - dodatki

Owsianka to zawsze dobry pomysł na śniadanie na słodko. Powyższy przepis to tylko jeden ze sposobów na przyrządzenie pysznego i pełnowartościowego posiłku. Co jeszcze warto do niego dodać?

Dodatki do owsianki ze śliwkami: 

  • jabłka, 
  • orzechy,
  • syrop klonowy,
  • suszone śliwki,
  • wiórki kokosowe,
  • płatki migdałowe,
  • masło orzechowe,
  • kakao,
  • czekolada,
  • dżem lub konfitura.

Śliwki - właściwości 

Śliwki to bardzo wartościowe owoce, które warto włączyć do swojego menu jesienią, gdy jest na nie sezon. Mają bowiem wiele cennych właściwości: 

  • są bogate w błonnik,
  • przyspieszają metabolizm,
  • regulują trawienie, 
  • są bogatym źródłem witamin i minerałów, przede wszystkim: witaminy A, C, B i E oraz magnezu, potasu, żelaza, wapnia i fosforu,
  • mają działanie antynowotworowe, 
  • chronią przed wolnymi rodnikami, 
  • koją układ nerwowy,
  • poprawiają humor, 
  • zapobiegają zmianom miażdżycowym,
  • obniżają poziom szkodliwego cholesterolu. 

Zobacz także:  Śliwki w occie to idealny dodatek do mięs i sałatek. Sprawdź, jak je przygotować