Zamknij
Owsianka
fot. Shutterstock

Chcesz zacząć dzień od pysznego śniadania? Sięgnij po przepis na owsiankę z żurawiną i bananem. Jej delikatny smak cię zaskoczy.

Zdrowe, pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia. Warto zadbać o to, aby dostarczało wielu witamin i minerałów niezbędnych dla zachowania dobrego samopoczucia. W porannym menu powinniśmy zatem znaleźć miejsce dla pysznej owsianki, która nie tylko doskonale smakuje, ale również ma liczne właściwości zdrowotne. Sprawdź, jak przyrządzić ją z dodatkiem żurawiny oraz bananów.

Owsianka z żurawiną i bananem – łatwy przepis

Owsianka w takiej odsłonie to idealny pomysł na pierwsze śniadanie dla osób zabieganych, które nie mają czasu na sięganie po bardziej skomplikowane przepisy. Jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Połączenie delikatnych płatków owsianych oraz żurawiny i słodkich bananów stanowi pyszną kombinację, która doda ci energii na cały dzień.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
0,5 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki mleka
łyżeczka miodu
łyżeczka cukru waniliowego
garść suszonej żurawiny
banan

Sposób przygotowania

  1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem, a następnie dodajemy do nich miód i cukier waniliowy.
  2. Całość gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  3. Na koniec owsiankę łączymy z żurawiną i dekorujemy plasterkami banana.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Owsianka z żurawiną i bananem – właściwości odżywcze

Owsianka z żurawiną i bananami to smaczna i zdrowa propozycja kulinarna. Płatki owsiane są źródłem białka, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. W bananach znajdziemy natomiast dużą ilość potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Z kolei żurawina wspomaga pracę układu moczowego. Poza tym dostarcza nam odpowiednią dawkę witaminy C, która chroni organizm przed infekcjami.