Zamknij
Owsianka z jabłkiem i cynamonem
fot. Shutterstock

Owsianka z jabłkami i cynamonem to przysmak idealny na śniadanie. Sprawdź, jak ją zrobić.

Owsianka to proste danie, które doskonale sprawdza się jako poranny posiłek. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, które zapewnią nam dobre samopoczucie podczas jesiennych dni. Aby smakowała jeszcze lepiej, warto dodać do niej różne sezonowe owoce. Tym razem zdradzimy ci przepis na owsiankę z jabłkami i odrobiną złocistego cynamonu, którą warto serwować zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie.

Owsianka z jabłkami i cynamonem - prosty przepis

Owsianka z dodatkiem jabłek i cynamonu przywita cię o poranku cudownym aromatem. Dodane do niej owoce znakomicie podkreślą jej smak. Trzeba jednak pamiętać o tym, że po przekrojeniu bardzo szybko ciemnieją. Aby temu zapobiec, można skropić je delikatnie odrobiną soku z cytryny. Dzięki temu nasze danie zachowa apetyczny wygląd.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
1 jabłko
100 g płatków owsianych
250 ml mleka
3 łyżeczki miodu
łyżeczka cynamonu
garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
  2. Płatki owsiane umieszczamy w rondelku i zalewamy mlekiem.
  3. Całość gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, aż płatki staną się miękkie.
  4. Następnie dodajemy do owsianki starte jabłka, miód oraz cynamon.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Na koniec danie posypujemy orzechami.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Owsianka z jabłkami i cynamonem - właściwości odżywcze

Po owsiankę w takim wydaniu warto sięgać z wielu powodów. Przede wszystkim to smakowite danie jest źródłem m.in. witamin A, E i K. Znajdziemy w nim także wiele minerałów, w tym żelazo, wapń i magnez wpływający na funkcjonowanie układu nerwowego.

Ponadto płatki owsiane podobnie jak jabłka zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit i pomaga zachować uczucie sytości przez dłuższy czas. Jedzenie owsianki pomaga również obniżyć poziom cholesterolu. Nie można zapomnieć też o licznych właściwościach cynamonu. Ta kuchenna przyprawa działa przeciwzapalnie, a poza tym doskonale oczyszcza organizm. 

Zobacz także: Obierać jabłko ze skórki czy nie? Ekspert radzi, jak usunąć z niej szkodliwe substancje

loader