Zamknij
Owsianka z gruszką i cynamonem
fot. Shutterstock

Nie wyobrażasz sobie dnia bez smacznej, pożywnej owsianki? Sięgnij po jej jesienną odsłonę z dodatkiem gruszki i cynamonu. Ten smak z pewnością cię zachwyci.

Owsianka to bez wątpienia jedna z najbardziej popularnych opcji na śniadanie. Chętnie włączamy ją do swojej codziennej diety ze względu na jej liczne właściwości odżywcze. To też idealny posiłek, dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Smak owsianki warto wzbogacać różnymi ulubionymi składnikami. Tym razem poznajcie przepis na jej jesienną wersję z gruszką i szczyptą cynamonu.

Owsianka z gruszką i cynamonem – sprawdzony przepis

Owsianka z dodatkiem gruszki i cynamonu to idealny pomysł na śniadanie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim twoim domownikom. Kombinacja tych smaków idealnie sprawdzi się w chłodne jesienne poranki, zapewniając ci udany początek dnia. W dodatku taką owsiankę zrobisz błyskawicznie. Sprawdź, jakie to proste.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
100 g płatków owsianych
2 gruszki
szklanka mleka roślinnego
3 łyżeczki miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g łuskanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy płatki owsiane. Całość gotujemy do momentu, aż płatki zgęstnieją i staną się miękkie.
  2. Gruszkę myjemy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy z dodatkiem masła w rondelku na małym ogniu. Następnie dodajemy miód, cynamon oraz cukier waniliowy.
  3. Gotowe owoce łączymy z owsianką i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Na koniec całość posypujemy orzechami włoskimi.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Owsianka z gruszką i cynamonem – właściwości

Lista zalet spożywania owsianki jest bardzo długa. Ta potrawa jest przede wszystkim źródłem błonnika, który znakomicie reguluje pracę układu pokarmowego i zapewnia nam uczucie sytości na dłużej.

Regularne spożywanie płatków owsianych ma również duże znaczenie w profilaktyce chorób o podłożu sercowo-naczyniowym. Ponadto zawarte w nich witaminy i minerały znakomicie wpływają na wygląd i opóźniają procesy starzenia się organizmu.