Zamknij
Owsianka z dynią
fot. Shutterstock

Chcesz zjeść coś pożywnego na śniadanie? Wypróbuj ten przepis na owsiankę z dodatkiem dyni. Smakuje wyśmienicie.

Owsianka to idealny pomysł na pierwsze śniadanie. Możesz ją przyrządzać na wiele różnych sposobów. Idealnie smakuje w połączeniu z gruszką i cynamonem lub z dodatkiem masła orzechowego. Tym razem podpowiemy ci, jak przyrządzić owsiankę o smaku dyni, która pomoże ci zacząć nowy poranek z uśmiechem na twarzy.

Owsianka z dynią – łatwy przepis

Taka owsianka zachwyca swoją kremową konsystencją i unikalnym smakiem. Jest bardzo łatwa do zrobienia, a jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Do tego przepisu przyda ci się dynia piżmowa lub odmiana hokkaido, która wyróżnia się delikatnym, soczystym miąższem.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
400 ml mleka roślinnego
250 g płatków owsianych
1 mała dynia
pół łyżeczki cynamonu
garść migdałów

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności obieramy dynię i pozbywamy się z niej pestek. Następnie kroimy ją w niewielką kostkę.
  2. Kawałki dyni pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez ok. pół godziny, aż stanie się miękka.
  3. Po wystudzeniu dynię blendujemy.
  4. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i gotujemy przez kilka minut.
  5. Do płatków dodajemy dyniowe puree oraz odrobinę cynamonu i wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Całość gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu.
  7. Gotowe danie posypujemy migdałami.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Owsianka z dynią – właściwości odżywcze

Takie śniadanie jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Dynia to bowiem źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga procesy trawienne. Ponadto działa odkwaszająco na organizm. Z kolei płatki owsiane usprawniają pracę jelit oraz są cennym źródłem aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Lubicie owsiankę w takiej jesiennej odsłonie?