Zamknij
Owsianka o smaku brownie
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie? Ta owsianka o smaku brownie to kulinarny hit. Odkryj jej wyjątkowy smak.

Owsianka to idealna opcja, jeżeli nie wiesz co przyrządzić na pierwsze śniadanie, a brakuje ci czasu na przygotowanie bardziej skomplikowanych potraw. Takie danie ma liczne właściwości zdrowotne, a przy tym pozytywnie wpływa na odchudzanie - nic więc dziwnego, że tak wiele osób chętnie sięga po nie każdego dnia. Jeżeli znudziły ci się płatki owsiane w tradycyjnym wydaniu, to ten przepis na owsiankę o smaku brownie sprawi, że pokochasz je na nowo.

Owsianka o smaku brownie – łatwy przepis

Owsianka w takiej odsłonie to idealna propozycja śniadaniowa dla małych i dużych łasuchów. Sprawdzi się zarówno na pierwsze, jak i na drugie śniadanie. Aby nieco urozmaicić jej smak, warto dodać do niej ulubione owoce i bakalie. W tym przepisie obowiązuje zasada, że im więcej składników, tym lepiej.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
2 banany
pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki mleka roślinnego
2 łyżki kakao
3 łyżki miodu
garść migdałów
pół tabliczki ciemnej czekolady
1 jabłko
1 gruszka

Sposób przygotowania

  1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i gotujemy do momentu, aż staną się miękkie.
  2. Banany obieramy ze skórki i dokładnie blendujemy.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku, a następnie łączymy ją z bananami.
  4. Do płatków owsianych przelewamy czekoladowo-bananową masę, dodajemy kakao oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki, a następnie kroimy je w drobną kostkę.
  6. Na koniec gotową owsiankę dekorujemy owocami oraz migdałami.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Owsianka o smaku brownie – właściwości odżywcze

Owsianka w takim wydaniu to zdecydowanie opcja dla osób, które wolą słodsze kombinacje smakowe. Zawiera liczne witaminy i minerały niezbędne dla zdrowia. Płatki owsiane opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz wspomagają procesy trawienne. Banany to z kolei bogate źródło potasu, który reguluje poziom ciśnienia krwi.

Nie możemy zapominać również o właściwościach gorzkiej czekolady, która dzięki zawartości magnezu wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego. Skusicie się na taką słodszą wersję owsianki?