Zamknij
Gofry owsiane
fot. Shutterstock

Te owsiane gofry z dodatkiem pysznych bananów skradną serca małych i dużych łasuchów. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Gofry to idealny pomysł na szybki deser, który poprawi ci nastrój w zimowe dni. Są łatwe w przyrządzeniu i możesz zrobić je z dowolnymi dodatkami. Doskonale smakują zarówno serwowane na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Dziś podpowiemy ci, jak przygotować owsiane gofry z bananami, które sprawdzą się na śniadanie oraz jako przekąska między posiłkami w ciągu dnia.

Owsiane gofry z bananem – szybki przepis

Gofry w takiej odsłonie to doskonała opcja dla osób będących na diecie. Aby były bardziej chrupiące, można wlać do nich odrobinę wody gazowanej. Poza tym, zamiast dodawać do ciasta od razu całe jajko, lepiej wcześniej oddzielić białko od żółtka i ubić je na sztywną pianę. To również sprawi, że gofry będą bardziej puszyste i miękkie.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
2 banany
250 g płatków owsianych
szklanka mleka
jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki miodu

Sposób przygotowania

  1. Banany obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części, które rozgniatamy za pomocą widelca.
  2. Płatki owsiane blendujemy, a następnie dodajemy do nich proszek do pieczenia, mleko oraz miód.
  3. Całość łączymy z owocową papką.
  4. Dodajemy żółtko oraz ubite na sztywno białko i wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Gotowe ciasto wylewamy na rozgrzaną gofrownicę.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Owsiane gofry z bananem – jak je podawać?

Gofry w takim wydaniu można serwować na wiele różnych sposobów. Znakomicie smakują ze świeżymi owocami. Możesz polać je również syropem klonowym. Dla dekoracji warto posypać je także orzechami włoskimi albo migdałami, które są źródłem cennych witamin i minerałów.