Zamknij
Szaszłyki z grilla
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na smaczną przekąskę z grilla? Sięgnij po szybki przepis na owocowe szaszłyki.

Przed nami długi wakacyjny weekend. Warto wykorzystać go na grillowanie w gronie przyjaciół i rodziny. Wspólne spotkanie to idealna okazja do tego, aby nie tylko odpocząć od codziennych spraw, ale też spróbować różnych przysmaków. Dziś podpowiemy ci, jak przyrządzić na ruszcie szaszłyki z owoców, które zachwycają apetycznym wyglądem.

Zobacz także: Szaszłyki wegetariańskie z tofu to smaczna przekąska na grilla. Oto łatwy przepis

Szaszłyki z owoców – łatwy przepis

Owocowe szaszłyki z grilla to idealny przysmak dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Są łatwe oraz szybkie w przyrządzeniu. W dodatku pięknie prezentują się na stole wśród innych przekąsek i wprost nie można im się oprzeć. Będziesz zaskoczony, jak szybko znikają z talerza.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
200 g truskawek
3 banany
1 arbuz
6 mandarynek
150 g winogron
4 łyżki miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie owoce płuczemy w zimnej wodzie.
  2. Z bananów pozbywamy się skórek, a następnie kroimy je w grubsze plastry.
  3. Mandarynki obieramy i dzielimy na mniejsze części.
  4. Z truskawek usuwamy szypułki.
  5. Miąższ arbuza kroimy na niewielkie kawałki.
  6. Do kubeczka wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy do tego cytrynę, miód oraz odrobinę cynamonu i wszystko dokładnie mieszamy.
  7. Owoce nadziewamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków.
  8. Na koniec wszystko skrapiamy marynatą z oliwy i układamy na ruszcie.
  9. Szaszłyki grillujemy do momentu, aż się zarumienią.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Owocowe szaszłyki – jak je serwować?

Szaszłyki w takim wydaniu to idealne uzupełnienie grillowego menu. Przed podaniem warto ułożyć je na talerzu udekorowanym listkami świeżej mięty oraz sezonowymi owocami. Poza tym takie przysmaki najlepiej serwować z kefirem lub gęstym jogurtem naturalnym.

Zobacz także: Jak rozpalić grilla? Czym to zrobić i jakich akcesoriów używać?