Zamknij
Omlet dyniowy
fot. Shutterstock

Dynia to twój ulubiony jesienny przysmak? Sprawdź, jak przyrządzić omlet z dodatkiem tego warzywa. Jego wyjątkowy smak skradnie twoje serce.

Omlet to niezwykle smaczne danie, które jest jednocześnie bardzo łatwe do wykonania. Tradycyjny przepis warto jednak czasami wzbogacić o różne dodatki. Jesienią doskonale sprawdzi się w tym przypadku dynia. Dzięki niej twoja potrawa nabierze wyjątkowego smaku.

Omlet z dynią - prosty przepis

Przepis na omlet z dynią z pewnością zagości na półce z twoimi ulubionymi jesiennymi recepturami. Jego smak warto podkreślić różnymi przyprawami np. aromatyczną bazylią. Aby był bardziej puszysty, warto ubić jajka w oddzielnym naczyniu i dopiero potem wymieszać je z pozostałymi składnikami.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
250 g mąki
100 ml mleka
3 jajka
0,5 szklanki puree z dyni
oliwa z oliwek
bazylia
sól
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę.
  2. Następnie dodajemy do niej mleko i puree z dyni.
  3. Jajka ubijamy w oddzielnym naczyniu i wlewamy je do masy.
  4. Dodajemy przyprawy i całość blendujemy.
  5. Omlet smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek z dwóch stron, aż się zarumieni.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Omlet z dynią - sposób podania

Omlet z dynią to idealny pomysł na szybki rodzinny posiłek. Twoi domownicy będą nim zachwyceni. Aby prezentował się na stole apetycznie, możesz udekorować go orzechami włoskimi. Poza tym taki przysmak możesz serwować w towarzystwie różnych sosów np. czosnkowego lub śmietankowego.

Zobacz także: Dynia faszerowana pieczarkami to znakomity pomysł na obiad. Oto sprawdzony przepis

loader