Oceń
Dynia to twój ulubiony jesienny przysmak? Sprawdź, jak przyrządzić omlet z dodatkiem tego warzywa. Jego wyjątkowy smak skradnie twoje serce.
Omlet to niezwykle smaczne danie, które jest jednocześnie bardzo łatwe do wykonania. Tradycyjny przepis warto jednak czasami wzbogacić o różne dodatki. Jesienią doskonale sprawdzi się w tym przypadku dynia. Dzięki niej twoja potrawa nabierze wyjątkowego smaku.
Omlet z dynią - prosty przepis
Przepis na omlet z dynią z pewnością zagości na półce z twoimi ulubionymi jesiennymi recepturami. Jego smak warto podkreślić różnymi przyprawami np. aromatyczną bazylią. Aby był bardziej puszysty, warto ubić jajka w oddzielnym naczyniu i dopiero potem wymieszać je z pozostałymi składnikami.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
20 min
- Dla ilu osób
dla 1 osoby
Składniki
Składnik |
---|
250 g mąki |
100 ml mleka |
3 jajka |
0,5 szklanki puree z dyni |
oliwa z oliwek |
bazylia |
sól |
pieprz ziołowy |
Sposób przygotowania
- Do miski wsypujemy mąkę.
- Następnie dodajemy do niej mleko i puree z dyni.
- Jajka ubijamy w oddzielnym naczyniu i wlewamy je do masy.
- Dodajemy przyprawy i całość blendujemy.
- Omlet smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek z dwóch stron, aż się zarumieni.
Omlet z dynią - sposób podania
Omlet z dynią to idealny pomysł na szybki rodzinny posiłek. Twoi domownicy będą nim zachwyceni. Aby prezentował się na stole apetycznie, możesz udekorować go orzechami włoskimi. Poza tym taki przysmak możesz serwować w towarzystwie różnych sosów np. czosnkowego lub śmietankowego.
Zobacz także: Dynia faszerowana pieczarkami to znakomity pomysł na obiad. Oto sprawdzony przepis
Ocen artykuł