Zamknij
Dżem śliwkowy
fot. Shutterstock

Uwielbiasz śliwki w każdej postaci? Przyrządzony z nich dżem z pewnością również skradnie twoje serce. Sięgnij po tę babciną recepturę.

Jesień nie musi kojarzyć się wyłącznie z deszczową, pochmurną pogodą. Ta pora roku ma również swoje plusy, a jednym z nich są bez wątpienia różne sezonowe przysmaki. Wśród nich królują apetyczne węgierki. Z tych owoców możemy przygotować domowy dżem, który doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem. Warto serwować go zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek.

Dżem ze śliwek - łatwa receptura

Dżem ze śliwek można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. To nie tylko idealny dodatek do kanapek. Może sprawdzić się również jako nadzienie do naleśników lub ciast np. kruchej tarty. Równie dobrze smakuje z goframi.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1,5 kg węgierek
2 szklanki cukru brzozowego
4 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Śliwki myjemy i drylujemy.
  2. Kroimy je na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku.
  3. Dodajemy do nich ksylitol, cynamon oraz odrobinę soku z cytryny. Następnie wszystko delikatnie mieszamy.
  4. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę, aż uzyskamy gęstą konsystencję.
  5. Na koniec dżem przekładamy do umytych i suchych słoików.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Dżem ze śliwek - jak go zapasteryzować?

Jesienną spiżarnię warto wzbogacić o dżem ze śliwek. Aby jak najdłużej zachował swoją świeżość, należy go dodatkowo zapasteryzować. Możemy to zrobić tradycyjną metodą, czyli najpierw zamknąć szczelnie wszystkie słoiki, a następnie podgrzać je w garnku wypełnionym wodą. Na koniec wszystkie przetwory należy ustawić do góry dnem na kuchennym blacie. Popularnym sposobem pasteryzacji jest również wykorzystanie zmywarki do naczyń albo piekarnika.

Zobacz także: Koktajl śliwkowy wspomaga trawienie. Przyrządzisz go szybko

loader