Oceń
Uwielbiasz śliwki w każdej postaci? Przyrządzony z nich dżem z pewnością również skradnie twoje serce. Sięgnij po tę babciną recepturę.
Jesień nie musi kojarzyć się wyłącznie z deszczową, pochmurną pogodą. Ta pora roku ma również swoje plusy, a jednym z nich są bez wątpienia różne sezonowe przysmaki. Wśród nich królują apetyczne węgierki. Z tych owoców możemy przygotować domowy dżem, który doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem. Warto serwować go zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek.
Dżem ze śliwek - łatwa receptura
Dżem ze śliwek można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. To nie tylko idealny dodatek do kanapek. Może sprawdzić się również jako nadzienie do naleśników lub ciast np. kruchej tarty. Równie dobrze smakuje z goframi.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
60 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
1,5 kg węgierek |
2 szklanki cukru brzozowego |
4 łyżki soku wyciśniętego z cytryny |
2 łyżeczki cynamonu |
Sposób przygotowania
- Śliwki myjemy i drylujemy.
- Kroimy je na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku.
- Dodajemy do nich ksylitol, cynamon oraz odrobinę soku z cytryny. Następnie wszystko delikatnie mieszamy.
- Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę, aż uzyskamy gęstą konsystencję.
- Na koniec dżem przekładamy do umytych i suchych słoików.
Dżem ze śliwek - jak go zapasteryzować?
Jesienną spiżarnię warto wzbogacić o dżem ze śliwek. Aby jak najdłużej zachował swoją świeżość, należy go dodatkowo zapasteryzować. Możemy to zrobić tradycyjną metodą, czyli najpierw zamknąć szczelnie wszystkie słoiki, a następnie podgrzać je w garnku wypełnionym wodą. Na koniec wszystkie przetwory należy ustawić do góry dnem na kuchennym blacie. Popularnym sposobem pasteryzacji jest również wykorzystanie zmywarki do naczyń albo piekarnika.
Zobacz także: Koktajl śliwkowy wspomaga trawienie. Przyrządzisz go szybko
Ocen artykuł