Zamknij
Kotlety marchewkowe
fot. Shutterstock

Kotlety z marchewki? Dlaczego nie! Ich wyśmienity smak skradnie serca wszystkich twoich domowników. Oto łatwy przepis.

Wyśmienity smak, jak również liczne właściwości odżywcze marchewki sprawiają, że chętnie sięgamy po to warzywo w naszych kuchniach. Jest ono popularnym składnikiem koktajli, surówek oraz zup. Z marchewki można przyrządzić również wyśmienite kotlety, które doskonale sprawdzą się jako szybka propozycja obiadowa po pracowitym dniu.

Kotlety marchewkowe - łatwy przepis

Kotlety warzywne w takim wydaniu to idealny przysmak dla osób, które są na diecie wegetariańskiej. Przyrządzenie tego dania nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Aby smakowało jak z najlepszej restauracji, musisz zadbać o wysoką jakość składników. Najważniejsze w tym przepisie są oczywiście marchewki. Najlepsze okazy poznasz po gładkiej skórce i intensywnym kolorze. Wszelkie brązowe plamy czy inne przebarwienia mogą świadczyć o tym, że warzywo jest popsute. Nie zapomnij również o dodaniu aromatycznych przypraw, dzięki którym kotlety nabiorą wyjątkowego smaku. 

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
6 dużych marchewek
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
zioła prowansalskie
sól
pieprz ziołowy
bazylia
gałązka natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Marchewki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
  2. Z cebuli pozbywamy się łupiny i drobno ją siekamy.
  3. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  4. Do marchewki dodajemy jajka, czosnek, cebulę oraz przyprawy.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Kotlety smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek z dwóch stron, aż się zarumienią.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Kotlety marchewkowe - sposób podania

Kotlety z marchewki to danie niezwykle proste w przyrządzeniu, a jednocześnie zachwycające wyglądem i smakiem. Najlepiej serwować je w towarzystwie jogurtu naturalnego lub kremowego sosu na bazie śmietany. Można przyrządzić do nich także różne surówki. Poza tym warto udekorować je natką pietruszki albo świeżymi listkami bazylii.

Zobacz także: Nie masz pomysłu na obiad? Tę zupę marchewkową z groszkiem przyrządzisz bardzo szybko