Zamknij
Pulpety ziemniaczane
fot. Shutterstock

Uwielbiasz ziemniaki w różnych odsłonach? Sprawdź, jak przyrządzić z nich smaczne pulpety w sam raz na niedzielny obiad.

Ziemniaki to jedne z najbardziej popularnych warzyw w naszych kuchniach. Ich doskonałe walory smakowe i odżywcze sprawiają, że chętnie sięgamy po nie przy różnych okazjach. Jeżeli szukasz pomysłu na smaczny i szybki obiad, z pewnością spodoba ci się ten przepis na pulpety z ziemniaków. Są niezwykle miękkie, delikatne i wprost rozpływają się w ustach.

Pulpety z ziemniaków – łatwy przepis

Wegetariańskie pulpety z ziemniaków to propozycja kulinarna, po którą z pewnością będziesz sięgał częściej przy różnych okazjach. Podczas gotowania tych warzyw, warto pamiętać o tym, aby dodać do nich trochę soku z cytryny albo mleka. Dzięki temu nie będą tak szybko ciemniały.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
5 ziemniaków
300 g mąki
250 g bułki tartej
150 g sera żółtego
3 łyżki soku z cytryny
3 jajka
gałązka natki pietruszki
1 cebula
sól
pieprz ziołowy
bazylia
tymianek
ząbek czosnku
olej roślinny
3 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności ziemniaki obieramy ze skórki.
  2. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
  3. Ser żółty ścieramy na tarce.
  4. Ząbki czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę.
  5. Z cebuli pozbywamy się łupiny i drobno ją siekamy.
  6. Następnie podsmażamy ją na patelni z dodatkiem oleju oraz czosnku.
  7. Odcedzone ziemniaki dokładnie ubijamy.
  8. Dodajemy do nich odrobinę masła, ser żółty, dwa jajka oraz podsmażoną cebulę.
  9. Wszystkie składniki łączymy i przyprawiamy do smaku.
  10. Z gotowej masy lepimy równej wielkości kulki.
  11. Następnie obtaczamy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  12. Pulpety wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut, aż się zarumienią.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pulpety ziemniaczane – pomysł na smaczny obiad

Ta receptura z pewnością na stałe zagości na półce z twoimi ulubionymi przepisami na obiad. Pulpety w takim wydaniu można przed podaniem udekorować natką pietruszki lub koperkiem. Doskonale smakują w połączeniu z różnymi sosami np. pomidorowym albo serowym. Warto przyrządzić do nich również warzywne surówki.

Zobacz także: Jak szybko obrać ziemniaki? Ten trik was zaskoczy