Zamknij
Kotlety serowe
fot. Shutterstock

Znudziły ci się tradycyjne kotlety? Te o smaku serowym to doskonałe danie nie tylko dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Oto sprawdzona receptura.

Przyrządzanie obiadu nie musi być czasochłonne. Pyszny, rodzinny posiłek po pracy możesz szybko wyczarować z produktów, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić apetyczne kotlety serowe, które wprost rozpływają się w ustach. Ich smak podkreśla chrupiąca, rumiana panierka z płatków kukurydzianych.

Jak zrobić kotlety serowe? Wypróbuj ten przepis

Kotlety serowe to idealna opcja na obiad dla osób zapracowanych, które nie mają zbyt wiele czasu na przyrządzanie skomplikowanych dań. Do tego przepisu możesz wykorzystać ser mozzarella o łagodnym smaku i delikatnej konsystencji. Przydadzą ci się także różne aromatyczne przyprawy np. zioła prowansalskie lub bazylia.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
300 g sera mozzarella
150 g płatków kukurydzianych
100 g mąki
1 jajko
sól
pieprz ziołowy
bazylia
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
gałązka natki pietruszki
50 ml mleka

Sposób przygotowania

  1. Ser kroimy na grube plastry.
  2. Do kubka wlewamy 100 ml oliwy z oliwek. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Mozzarellę skrapiamy gotowym dipem z oliwy.
  4. Jajko rozbijamy w misce za pomocą trzepaczki.
  5. Dodajemy do niego odrobinę mleka, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Kotlety obtaczamy kolejno w mące, w jajku i rozdrobnionych płatkach.
  7. Następnie smażymy je na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, aż panierka się zarumieni.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować kotlety serowe?

Kotlety w takim wydaniu doskonale komponują się z ziemniaczanym lub marchewkowym puree oraz z warzywnymi surówkami. Takie danie możesz serwować z jogurtem naturalnym albo różnymi dipami np. czosnkowym czy śmietankowym. Aby ładnie wyglądało na talerzu, warto posypać je aromatycznym koperkiem lub natką pietruszki.

Zobacz także: Wypróbuj nasz przepis na kotlety z ryżu. Są pyszne i dietetyczne!

loader