Zamknij
Omlet
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie? Ten omlet ze śliwkami to prawdziwa uczta dla podniebienia.

W okresie jesiennym warto wykorzystać sezonowe owoce, które znakomicie nadają się jako dodatek do różnych potraw. Tym razem zdradzimy wam przepis na pyszny omlet ze śliwkami. To szybki i smaczny posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Omlet ze śliwkami - przepis

Do przygotowania tego dania będą potrzebne dojrzałe, aromatyczne śliwki. W tym przypadku możesz sięgnąć np. po popularne węgierki, które ze względu na swoje właściwości są chętnie wykorzystywane w kuchni. Omlet z dodatkiem tych owoców to znakomita propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Ponadto jego wykonanie zajmuje dosłownie chwilę.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
4 łyżki mleka
4 łyżki mąki
3 jajka
300 g dojrzałych śliwek
szczypta soli
szczypta cukru
łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Śliwki myjemy, dzielimy na pół i usuwamy z nich pestki.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, cukier i odrobinę soli. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
  3. Na patelnię wrzucamy odrobinę masła i kiedy jest odpowiednio nagrzana, wylewamy na nią ciasto.
  4. Na wierzchu układamy połówki śliwek, delikatnie wbijając je w ciasto. Omlet smażymy z dwóch stron, aż się zarumieni.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Omlet ze śliwkami – jak podawać?

Omlet w takim wydaniu to pyszna kulinarna propozycja. Niewątpliwie tajemnica jego wybornego smaku tkwi w soczystych, dojrzałych śliwkach. Przed podaniem warto posypać go dodatkowo cukrem pudrem. Doskonale komponuje się również z jogurtem naturalnym o delikatnej, łagodnej konsystencji. Lubicie dania z dodatkiem śliwek?