Zamknij
Omlet
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na smaczne śniadanie? Sprawdź, jak przyrządzić puszysty omlet z wiśniami. Oto prosta receptura.

Wyjątkowy aromat oraz soczysty smak wiśni sprawiają, że owoce te są niezwykle popularne w naszej kuchni. Te letnie przysmaki doskonale sprawdzają się nie tylko jako dodatek do ciast, deserów czy przetworów. Możesz przyrządzić z nich też różne smaczne potrawy na śniadanie, obiad lub kolację. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić omlet z dodatkiem wiśni, który warto uwzględnić w swoim porannym menu.

Omlet z wiśniami – łatwy przepis

Omlet z dodatkiem wiśni wprowadzi do twojej kuchni odrobinę lata. Aby był bardziej puszysty, możesz wlać do ciasta odrobinę wody gazowanej albo wsypać pół łyżeczki proszku do pieczenia. Pamiętaj również o tym, aby wiśnie przechowywać wcześniej w lodówce. Pod wpływem wysokiej temperatury szybko puszczą soki i będą wyglądały mało apetycznie.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
2 jajka
100 g wiśni
50 ml mleka
100 g mąki
2 łyżki wody gazowanej
szczypta soli
szczypta ksylitolu
łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Wiśnie płuczemy w zimnej wodzie i drylujemy.
  2. W misce ubijamy jajka.
  3. Do oddzielnego naczynia wlewamy mleko i wodę gazowaną.
  4. Dodajemy do tego mąkę, sól oraz ksylitol i wszystko dokładnie miksujemy.
  5. Do ciasta wrzucamy owoce i całość delikatnie mieszamy.
  6. Masę wylewamy na patelnię.
  7. Omlet smażymy na maśle z dwóch stron, aż się zarumieni.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Omlet z wiśniami – sposób podania

Omlet wiśniowy warto serwować z różnymi dodatkami. Mogą to być orzechy włoskie, migdały, jak również pistacje. Doskonale smakuje także polany jogurtem naturalnym lub odrobiną miodu. Dla dekoracji można ułożyć na nim również kilka świeżych owoców. Taki omlet najlepiej podawać w towarzystwie zimnego mleka lub kefiru.

Zobacz także: Fit omlet z truskawkami jest niezwykle puszysty i smaczny. Poznaj ten przepis