Oceń
Szukasz pomysłu na weekendowe śniadanie? Omlet z kurkami zaskoczy cię znakomitym smakiem. Oto szybki przepis.
Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, które królują na naszych stołach. Doskonale sprawdzają się jako składnik różnych dań. Przyrządzony z nich sos czy apetyczna, kremowa zupa to obowiązkowe pozycje w jesiennym menu. Kurki warto wykorzystać również na śniadanie. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić puszysty omlet z tymi grzybami. Ten prosty przepis z pewnością na stałe zagości w twojej kuchni.
Omlet z kurkami - łatwa receptura
Omlet to przysmak, po który chętnie sięgamy na śniadanie. Tradycyjny przepis warto jednak od czasu do czasu zmodyfikować, dodając do niego sezonowe przysmaki. W jesienne dni doskonale będzie komponował się z kurkami. Aby smakował jeszcze lepiej, można też dodać do niego różne aromatyczne przyprawy np. tymianek i zioła prowansalskie.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
20 min
- Dla ilu osób
dla 1 osoby
Składniki
Składnik |
---|
250 g kurek |
3 jajka |
0,5 szklanki maki |
50 ml mleka |
3 łyżki wody gazowanej |
sól |
pieprz ziołowy |
zioła prowansalskie |
3 łyżki masła |
Sposób przygotowania
- Kurki oczyszczamy i dusimy w rondelku na maśle. W trakcie przyprawiamy je do smaku.
- W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka.
- Dodajemy do nich wodę gazowaną, mleko, mąkę oraz przyprawy i całość delikatnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Omlet smażymy z dwóch stron na patelni z dodatkiem masła.
- Na koniec układamy na nim kurki i przed podaniem składamy go na pół.
Omlet z kurkami - sposób podania
Omlet z kurkami to proste, a jednocześnie smaczne danie, które warto przyrządzić na śniadanie dla swoich domowników. Najlepiej serwować go z sosem grzybowym lub gęstym jogurtem naturalnym. Dodatkowo można oprószyć go startym serem żółtym. Aby wyglądał apetycznie, warto także udekorować go listkami świeżej bazylii. Możesz być pewny, że w takim wydaniu zniknie z talerza w mgnieniu oka.
Zobacz także: Szybki przepis na pierogi z kurkami. Ich smak was zachwyci
Ocen artykuł