Zamknij
Omlet z kurkami
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na weekendowe śniadanie? Omlet z kurkami zaskoczy cię znakomitym smakiem. Oto szybki przepis.

Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, które królują na naszych stołach. Doskonale sprawdzają się jako składnik różnych dań. Przyrządzony z nich sos czy apetyczna, kremowa zupa to obowiązkowe pozycje w jesiennym menu. Kurki warto wykorzystać również na śniadanie. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić puszysty omlet z tymi grzybami. Ten prosty przepis z pewnością na stałe zagości w twojej kuchni.

Omlet z kurkami - łatwa receptura

Omlet to przysmak, po który chętnie sięgamy na śniadanie. Tradycyjny przepis warto jednak od czasu do czasu zmodyfikować, dodając do niego sezonowe przysmaki. W jesienne dni doskonale będzie komponował się z kurkami. Aby smakował jeszcze lepiej, można też dodać do niego różne aromatyczne przyprawy np. tymianek i zioła prowansalskie.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
250 g kurek
3 jajka
0,5 szklanki maki
50 ml mleka
3 łyżki wody gazowanej
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
3 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Kurki oczyszczamy i dusimy w rondelku na maśle. W trakcie przyprawiamy je do smaku.
  2. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka.
  3. Dodajemy do nich wodę gazowaną, mleko, mąkę oraz przyprawy i całość delikatnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Omlet smażymy z dwóch stron na patelni z dodatkiem masła.
  5. Na koniec układamy na nim kurki i przed podaniem składamy go na pół.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Omlet z kurkami - sposób podania

Omlet z kurkami to proste, a jednocześnie smaczne danie, które warto przyrządzić na śniadanie dla swoich domowników. Najlepiej serwować go z sosem grzybowym lub gęstym jogurtem naturalnym. Dodatkowo można oprószyć go startym serem żółtym. Aby wyglądał apetycznie, warto także udekorować go listkami świeżej bazylii. Możesz być pewny, że w takim wydaniu zniknie z talerza w mgnieniu oka.

Zobacz także: Szybki przepis na pierogi z kurkami. Ich smak was zachwyci