Oceń
Znudził ci się omlet w tradycyjnym wydaniu? Ten z dodatkiem fasolki szparagowej z pewnością stanie się kulinarnym hitem lata w twojej kuchni.
Omlet to doskonała propozycja na śniadanie dla osób zabieganych. Przyrządza się go bardzo szybko z łatwo dostępnych składników. Latem warto jednak zmodyfikować tradycyjny przepis i wzbogacić go o sezonowe przysmaki. Fasolka szparagowa sprawdzi się w tym przypadku idealnie. Dzięki niej przyrządzony przez ciebie omlet zamieni się w unikalne danie.
Omlet z fasolką szparagową – łatwa receptura
Do zjedzenia takiego dania, raczej nikogo nie będzie trzeba specjalnie zachęcać. Jego apetyczny wygląd i wyjątkowy smak to wystarczające powody, dla których warto sięgnąć po ten przysmak. Pamiętaj o tym, aby dodać do ciasta odrobinę proszku do pieczenia, dzięki czemu omlet będzie bardziej puszysty.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
40 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
100 g fasolki szparagowej zielonej |
2 jajka |
150 ml mleka |
200 g mąki |
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia |
ząbek czosnku |
2 łyżki oliwy z oliwek |
sól |
pieprz |
Sposób przygotowania
- Fasolkę płuczemy, pozbywamy się z niej końcówek i gotujemy ją w osolonej wodzie.
- Strąki kroimy po ugotowaniu na mniejsze części.
- Czosnek wyciskamy przez praskę.
- Do miski wlewamy mleko. Następnie dodajemy do niego mąkę, jajka, czosnek, proszek do pieczenia i całość miksujemy.
- Do ciasta wrzucamy pokrojoną fasolkę szparagową.
- Wszystko delikatnie mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
- Omlet smażymy z dwóch stron na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
Omlet z fasolką szparagową – sposób podania
Omlet z dodatkiem fasolki szparagowej urozmaici twoje śniadaniowe menu. Jest niezwykle miękki i puszysty. Możesz posypać go parmezanem lub posiekaną natką pietruszki. Doskonale komponuje się także z jogurtem naturalnym i kefirem. Poza tym warto wzbogacić jego smak również innymi przyprawami np. tymiankiem lub aromatyczną bazylią.
Zobacz także: Jak prawidłowo przechowywać fasolkę szparagową? Dzięki temu będzie pyszna i świeża przez dłuższy czas
Ocen artykuł