Zamknij
Omlet z fasolką szparagową
fot. Shutterstock

Znudził ci się omlet w tradycyjnym wydaniu? Ten z dodatkiem fasolki szparagowej z pewnością stanie się kulinarnym hitem lata w twojej kuchni.

Omlet to doskonała propozycja na śniadanie dla osób zabieganych. Przyrządza się go bardzo szybko z łatwo dostępnych składników. Latem warto jednak zmodyfikować tradycyjny przepis i wzbogacić go o sezonowe przysmaki. Fasolka szparagowa sprawdzi się w tym przypadku idealnie. Dzięki niej przyrządzony przez ciebie omlet zamieni się w unikalne danie.

Omlet z fasolką szparagową – łatwa receptura

Do zjedzenia takiego dania, raczej nikogo nie będzie trzeba specjalnie zachęcać. Jego apetyczny wygląd i wyjątkowy smak to wystarczające powody, dla których warto sięgnąć po ten przysmak. Pamiętaj o tym, aby dodać do ciasta odrobinę proszku do pieczenia, dzięki czemu omlet będzie bardziej puszysty.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
100 g fasolki szparagowej zielonej
2 jajka
150 ml mleka
200 g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Sposób przygotowania

  1. Fasolkę płuczemy, pozbywamy się z niej końcówek i gotujemy ją w osolonej wodzie.
  2. Strąki kroimy po ugotowaniu na mniejsze części.
  3. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  4. Do miski wlewamy mleko. Następnie dodajemy do niego mąkę, jajka, czosnek, proszek do pieczenia i całość miksujemy.
  5. Do ciasta wrzucamy pokrojoną fasolkę szparagową.
  6. Wszystko delikatnie mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  7. Omlet smażymy z dwóch stron na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Omlet z fasolką szparagową – sposób podania

Omlet z dodatkiem fasolki szparagowej urozmaici twoje śniadaniowe menu. Jest niezwykle miękki i puszysty. Możesz posypać go parmezanem lub posiekaną natką pietruszki. Doskonale komponuje się także z jogurtem naturalnym i kefirem. Poza tym warto wzbogacić jego smak również innymi przyprawami np. tymiankiem lub aromatyczną bazylią.

Zobacz także: Jak prawidłowo przechowywać fasolkę szparagową? Dzięki temu będzie pyszna i świeża przez dłuższy czas  

loader