Zamknij
Omlet z burakami
fot. Shutterstock

Uwielbiasz omlety? Tego z dodatkiem duszonych buraków z pewnością jeszcze nie próbowałeś. Sprawdź, jak go przyrządzić.

Omlet to potrawa idealna na śniadanie. Przyrządza się go szybko z łatwo dostępnych składników. Aby nieco urozmaicić nasz posiłek, warto wzbogacić go o różne dodatki. Tym razem podpowiemy ci, jak przyrządzić omlet z dodatkiem duszonych buraków. Możesz być pewny, że czeka cię prawdziwa kulinarna uczta, na którą warto zaprosić także innych domowników.

Szukasz pomysłu na śniadanie? Ten omlet z burakami zaskoczy się unikalnym smakiem

Omlet z burakami to danie, którego nie powstydziliby się nawet doświadczeni kucharze. Jest proste w przyrządzeniu, a jednocześnie ma niebywałe walory smakowe. Nie bez znaczenia jest w tym przypadku odpowiednia kompozycja przypraw. To właśnie ona czynią tę potrawę wyjątkową.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
2 małe buraki
4 łyżki masła
szklanka mąki
150 ml mleka
3 jajka
sól
pieprz
bazylia
zioła prowansalskie
łyżeczka soku z cytryny
ząbek czosnku
100 g mozzarelli

Sposób przygotowania

  1. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  2. Buraki obieramy i ścieramy na tarce.
  3. Następnie dusimy je na patelni z dodatkiem 2 łyżek masła i czosnku.
  4. Warzywa przyprawiamy do smaku i dodajemy do nich sok z cytryny.
  5. Jajka delikatnie ubijamy za pomocą trzepaczki.  
  6. Do miski wlewamy mleko.
  7. Następnie dodajemy do niego mąkę, jajka oraz szczyptę soli.
  8. Całość miksujemy.
  9. Do ciasta wrzucamy buraki i wszystko delikatnie mieszamy.
  10. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem pozostałego masła.
  11. Omlet smażymy z dwóch stron, aż się zarumieni.
  12. Na koniec smażenia posypujemy go startą mozzarellą i czekamy, aż ser nabierze miękkości.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować omlet z burakami? Dzięki temu będzie cieszył oko apetycznym wyglądem

Omlet w takim wydaniu warto podawać z różnymi dodatkami. Możesz wypełnić go warzywnym farszem lub polać jogurtem naturalnym albo kefirem. Doskonale komponuje się również z dipami np. czosnkowym albo śmietankowym. Aby ładniej wyglądał na talerzu, warto posypać go natką pietruszki lub koperkiem. W tym przepisie ważnym dodatkiem jest mozzarella, ale można ją też zastąpić innym serem np. parmezanem albo fetą.

Zobacz także: Przepis na kiszone buraki. Sprawdź, jak przygotować je krok po kroku

loader