Zamknij
Ogórki kanapkowe to pyszna przekąska. Sprawdź, jak je zrobić i przechować
fot. Shutterstock

Ogórki kanapkowe cieszą się dużą popularnością. Wygodnie się je przechowuje i nie trzeba z nimi robić nic - wystarczy wyjąć je ze słoika. Jak je przygotować?

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
2 kg ogórków gruntowych
1 l wody
500 ml octu
300 g cukru
Łyżka kurkumy
Łyżka soli
Kilka ziaren czarnego pieprzu i gorczycy

Sposób przygotowania

  1. Ogórki pokrój w plastry i umieść w słoikach.
  2. Wodę zagotuj z dodatkiem cukru oraz przypraw. 
  3. Gdy już doprowadzisz ciecz do wrzenia, dodaj do niej ocet i ponownie zagotuj.
  4. Przepuść zalewę przez gazę, żeby pozbyć się z niej wszystkich składników - ma zostać sam wywar. 
  5. Tak przygotowaną mieszanką zalej ogórki w słoikach i je zapasteryzuj. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Pasteryzacja słoików - jak to zrobić? 

W zapasteryzowanych słoikach można przechowywać wszystkie przetwory - w tym oczywiście różnego rodzaju ogórki na zimę. Jak zabezpieczyć je w ten sposób?

Słoiki z przetworami ustawiamy w dużym garnku tak, żeby się ze sobą nie stykały. Następnie zalewamy je gorącą wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i ustawiamy do góry dnem na blacie wyłożonym ścierką. Tak zostawiamy najlepiej na całą noc. 

Jak przechować ogórki kanapkowe?

Tego typu ogórki najlepiej postawić w zapasteryzowanych słoikach w suchym i chłodnym miejscu. Dlatego też najczęściej przetwory przechowuje się w piwnicy lub spiżarni. Możecie jednak postawić je także w kuchni. Ważne, żeby nie były one narażone na promieniowanie słoneczne. 

Niezależnie od tego, który ze sposobów przechowywania wybierzecie, ogórki powinny zachować swoją świeżość przez całą zimę.

Zobacz także: Przepis na ogórki małosolne jest banalny! My je kochamy