Zamknij
Nutella śliwkowa na stole
fot. Shutterstock

Nutella śliwkowa to znakomity przysmak dla młodszych i starszych łasuchów. Zaskakuje wyjątkowym smakiem, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Poznaj łatwy i szybki przepis na nutellę ze śliwek, która z pewnością osłodzi ci kolejny jesienny poranek.

Przetwory na bazie śliwek to prawdziwy smak jesieni. Nic dziwnego, że tak chętnie sięgamy po nie w kuchni. Domowej roboty dżem z dodatkiem czekolady, nazywany również nutellą śliwkową to znakomity pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Węgierki nie tylko wyśmienicie smakują, ale też pomagają regulować pracę układu trawiennego. Gorzka czekolada to z kolei bogate źródło magnezu, a przy tym prawdziwy zastrzyk energii na dobry początek dnia.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    180 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
2,5 kg śliwek węgierek
300 g cukru
tabliczka ciemnej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Pierwszy krok to wybór odpowiednich śliwek. To właśnie przede wszystkim od nich będzie zależał smak, jaki uda nam się uzyskać. Dlatego warto pomyśleć o tym już na etapie zakupu i sięgać po owoce, które będą odpowiednio słodkie, dojrzałe i wolne od przebarwień.
  2. Śliwki dokładnie myjemy w zimnej wodzie oraz usuwamy z nich pestki. Następnie kroimy je na mniejsze, równe części. Owoce umieszczamy w garnku lub wysokiej patelni, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas dokładnie wszystko mieszając. Ilość cukru można modyfikować. Jeżeli zauważymy, że śliwki są nieco kwaśne, a wolimy bardziej słodkie przysmaki możemy nieco zwiększyć jego ilość. Całość powinna się smażyć aż do uzyskania gęstej konsystencji przez ok. 2-3 godziny.
  3. Podczas gdy śliwki będą się smażyły, my możemy zająć się przygotowaniem czekolady. Tabliczkę należy połamać na mniejsze części, następnie umieścić je w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do momentu jej całkowitego rozpuszczenia.
  4. Do przygotowanych śliwek wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kolejne 15 minut. W tym czasie trzeba uważać, aby nasza pyszna mieszanka nie uległa przypaleniu.
  5. Na koniec uzyskany krem przelewamy do umytych, odpowiednio wysuszonych wcześniej słoików.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Nutella śliwkowa z czekoladą – jak pasteryzować?

Jeżeli zależy nam na tym, aby nasze przetwory nadawały się do spożycia przez dłuższy czas możemy poddać je dodatkowo pasteryzacji. W tym celu szczelnie zakręcone słoiki z przetworami umieszczamy obok siebie w dużym garnku z wodą, uważając, aby się ze sobą nie stykały i gotujemy jeszcze przez ok. pół godziny. Przy czym należy pamiętać, że woda powinna sięgać do ¾ wysokości słoików.

Nutella z węgierek – z czym podawać?

Nasz gotowy przysmak doskonale sprawdzi się zarówno jako pierwsze śniadanie, jak i smaczna przekąska w ciągu dnia. Nutellę śliwkową możemy wykorzystać np. do kanapek lub naleśników. Doskonale będzie smakowała również jako dodatek do muffinek, biszkoptów i innych ciast.