Zamknij
Naleśniki z pomarańczą i mascarpone
fot. Shutterstock

Chcesz zacząć dzień od pysznego śniadania? Wypróbuj przepis na naleśniki z pomarańczą i mascarpone.

Naleśniki to idealna opcja na pierwsze śniadanie. Są bardzo łatwe w przyrządzeniu, a w dodatku możesz je zrobić na wiele różnych sposobów. Ilość pomysłów na takie danie jest nieskończona. Doskonale komponują się z dżemem, twarogiem albo z pieczarkami i serem. Tym razem sięgnij po ich wersję z pomarańczą i mascarpone. To połączenie smaków, które na pewno cię zachwyci.

Naleśniki z pomarańczą i mascarpone – łatwa receptura

Przygotowanie naleśników jest łatwe, jednak warto pamiętać o kilku kwestiach. Przede wszystkim ważne są odpowiednie proporcje składników, aby ciasto miało gęstą, jednolitą konsystencję. Warto dodać również do niego niewielką ilość wody gazowanej, dzięki czemu nasze naleśniki będą bardziej puszyste i delikatne.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
50 ml wody gazowanej
1 jajko
2 pomarańcze
opakowanie serka mascarpone
250 ml słodkiej śmietanki
szczypta soli
4 łyżeczki ksylitolu
olej

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajko oraz szczyptę soli i łyżeczkę ksylitolu. Dolewamy odrobinę wody gazowanej i wszystko miksujemy.
  2. Naleśniki smażymy na patelni z dodatkiem oleju z dwóch stron, aż staną się rumiane.
  3. Mascarpone mieszamy ze śmietanką i dodajemy do niego pozostały cukier.
  4. Pomarańcze myjemy, obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki.
  5. Naleśniki smarujemy serkiem, a następnie układamy na nich owoce.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Naleśniki z pomarańczą i mascarpone – pomysł na pyszne śniadanie

Naleśniki w takim wydaniu zachwycają swoim smakiem. Poza tym niezwykły aromat soczystych pomarańczy sprawia, że wręcz trudno się im oprzeć. Będziesz zaskoczony, jak szybko znikają z talerza. Dla lepszego smaku możesz posypać je odrobiną cynamonu lub bakaliami albo polać sosem czekoladowym.